Mesajı Okuyun
Old 04-04-2013, 10:38   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın çaçaça,

Hacettepe Üniversitesi tüzel kişiliği 2547 S.K. gereği Rektörlükçe temsil edildiğinden borçlu olarak Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'nü göstermelisiniz.

Yargıtay 12. HD, 12.10.2010 T., E: 2010/9956, K: 2010/23050: "Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de:

Alacaklı tarafından "Ankara Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü" aleyhine genel haciz yoluyla yapılan takipte Ankara Üniversite Rektörlüğü, döner sermaye işletmesinin tüzel kişiliği olmadığını, yetkiye ve borcun bir kısmına itiraz ettikleri halde bunun kabul edilmediğini, icra müdürlüğünün red kararının kaldırılmasını ve borca ilişkin hesaplamanın iptalini istemiştir.

Hukuk davalarında olduğu gibi icra takibinde de tarafların taraf ehliyetine sahip olmaları gerekir. Yalnız gerçek ve tüzel kişilerin taraf ehliyeti vardır. Borçlu olarak gösterilen A.Ü. Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi'ne bağlı bir birim olup, ayrı bir tüzel kişiliği olmadığından takipte pasif husumet, yani taraf ehliyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle tüzel kişiliği olmayan müdürlük hakkında takip yapılması usulsüz olup bu durumun kamu düzeninden olması nedeniyle süresiz şikayette re'sen gözetilip takibin iptaline karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile istemin reddi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 12.10.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi."

Saygılar...