Mesajı Okuyun
Old 03-04-2013, 13:10   #3
av.araf

 
Varsayılan

Karara atıf yapan bir başka karar belki işinize yarayabilir diye ekliyorum
T.C.
DANIŞTAY
8. DAİRE
E. 1996/1867
K. 1997/1427
T. 29.4.1997
• BAŞKASI YERİNE ÖSYM SINAVINA GİRİLMESİ ( Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma Cezası Verilmesi )
• YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUNDAN ÇIKARMA CEZASI ( Başkası Yerine ÖSYM Sınavına Giren Öğrenciye )
2547/m.54,65
ÖZET : Ösym sınavına başkası yerine giren öğrenciye öğrenci disiplin yönetmeliği uyarınca yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilmesi hukuka uygun olup, danıştay içtihatları birleştirme kurulu`nun hile ve idareyi yanıltarak yükseköğretim programına kaydını yaptıran öğrencilerin durumlarının idarece anlaşılması üzerine idari işlemin geri alınmasına yönelik kararının burada uygulanması olanaklı değildir.

İstemin Özeti: ... Üniversitesi Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencisi olan davacının 1994 yılı ÖSYM sınavında başkasının yerine sınava girdiği nedeniyle ayrıca 1993 yılında da aynı eylemi tekrarlamış olması nedeniyle Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 10/j maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma Cezası verilmesine ilişkin 26.5.1995 gün ve 10 sayılı Fakülte Yönetim Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davayı; ÖSYM Kuruluş ve İşleyiş Yönetmeliğinin 10. maddesinde sınav koşullarına uymayanların sınavlarının iptal edileceğinin düzenlendiği Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 6.07.1987 gün ve E: 1987/1, 2, 4, K: 1987/2 sayılı kararıyla da kayıt bağlamındaki sakat işlemlerin süresi içinde geri alınabileceğinin belirtildiği, davacının kaydının silinmesi idari işlemin geri alınması şeklinde değil ise de disiplin yoluyla kaydının silinmesinde sonucu itibarıyla yerinde olup, eylemine uygun disiplin cezasının verilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddeden Gaziantep İdare Mahkemesinin 27.9.1995 gün ve 1110 sayılı kararının, idare mahkemesince değerlendirmenin yanlış yapıldığı, iddianın sınava başkası yerine girmek olduğu, yönetmeliğin 10/j maddesinin uygulanmaması gerektiği öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.

Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi L.V.`nin Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı H.E.Ç`nin Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.

Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Türk milleti adına hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü: Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 6.7.1987 gün ve E: 1987/1, 2, 4, K: 1987/2 sayılı kararı hile veya idareyi yanıltarak bir yükseköğretim programına kaydını yaptıran öğrencilerin bu durumunun idarece farkına varılması halinde idari işlemin geri alınması yoluyla yükseköğretim kurumundan kaydının silinmesine ilişkin olup, davacı öğrenciye uygulanan dava konusu Yükseköğretim Kurumundan çıkarma cezanın başkasının yerine ÖSYM sınavına girmesi nedeni ile verildiğinden İçtihatları Birleştirme Kurulu ( İBK ) kararının uygulanması mümkün değildir.

Öte yandan, idare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.

İdare mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin REDDİNE, 29.4.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.

KAZANCI