Mesajı Okuyun
Old 03-04-2013, 09:32   #5
yılmazkan

 
Varsayılan

Çek yaprağı üzerinde, baskı tarihinin yer alması kuralı Çek Kanununa 31.01.2012 tarih ve 6273 sayılı yasa ile getirilmiştir. 2007 yılında alınmış çek yapraklarında büyük ihtimalle baskı tarihi yer almamaktadır. O yüzden 5 yıllık kural işinize pek yaramayacaktır. Yine 6273 sayılı yasanın 6.maddesinin 4.fıkrasında eski çek yaprakları ile ilgili olarak bankanın 30.06.2018 tarihine kadar sorumlu olacağı hükmü getirilmiştir. Buna göre 2007 yılında almış olduğunuz çekten dolayı banka 2018 tarihine kadar sorumludur.
Miktar bakımından sorumluluk konusunda ise bankanın çek hesabını kapattığı tarihte geçerli olan sorumlu olduğu miktar talep edilebilir.
Bana göre, bu bedellerin peşin olarak depo edilmesi hukuka uygun değildir. Ne çek kanununda ne de başka bir kanunda böyle bir düzenleme yoktur. Bana göre banka, çek ibraz edildiği takdirde sorumlu olduğu miktarı ödeyip sonra çek hesabı sahibine rücu etmelidir.
farklı mahkemelerde görülen iki davam olmuştu. Bir davada henüz ödeme yapılmamış çek yaprağı bedelinin peşin ödenmesi gerekmediği yönünde karar almıştık. Daha sonra banka ile uzlaşmaya gidilmişti. Temyiz incelemesinden geçmedi. Diğer davada karar yukarıda anlattığım doğrultuda banka lehine verilmişti. Miktar yönünden kesin olduğu için temyiz edemedik. Mecburen ödeyeceğiz.