Mesajı Okuyun
Old 01-04-2013, 08:25   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
1) SGK.nun hareketsiz kaldığı /yada bir süre sonra başvuruyu red ettiği göz önüne alınırsa ölüm aylığı bağlanması için mahkemeye başvurulabilirmi, yetkili/görevcli mahkeme, davanın türü ne olmalıdır.
Sayın BALDIRAN;

1-5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre ana/babaya ölüm aylığı bağlanabildiğine göre, kanunun aradığı ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nce çerçevesi çizilen şartları haiz olunmasına rağmen kurumca talep reddedildiğinde, başvuruyu reddeden kurumun bulunduğu yer iş mahkemesinde, "ölüm aylığına hak kazanıldığının tespiti ve mahrum kalınan aylıkların ödenmesi" talepli bir dava açılabilir.

Alıntı:
2) Her ne kadar olay 3. kişilerin saldırısı sonucu olsada, yeterli önlemi almayan iş verene yönelik olarak tazminat talebiyle dava açılsa (SGK ya karşı açılacak davanın başarı şansı da dikkate alındığında) tazminat almak mümkünmüdür (Olay 2006 yılında)
2-Uygun illiyet bağının olup olmadığı, her somut olayın özelliğine göre değişiklik arz ettiğinden net bir şey söyleme imkanı bulunmamakla beraber, işverene tazminat davası açılmasında hukuki yarar olduğu kanaatindeyim. Ceza davası nedeniyle uzamış zamanaşımı söz konusu olacağından, zamanaşımı bakımından sorun olmayacağını düşünüyorum.

Saygılarımla..