Mesajı Okuyun
Old 29-03-2013, 18:06   #3
Av.Tuğba Elmas

 
Varsayılan

Belirttiğiniz tarih ve esas numarası tutan bir karar, ancak Yargıtay dairesi ve karar numarası farklıdır. Kararın içeriğini belirtmediğiniz için işinize yarayabilir diye ekliyorum. Saygılar....


T.C. YARGITAY

1.Hukuk Dairesi
Esas: 2006/2004
Karar: 2006/2826
Karar Tarihi: 22.03.2006


ELATMANIN ÖNLENMESİ DAVASI - HAKSIZ ELATMANIN ÖNLENMESİ TALEBİ - PAYDAŞLARIN AYNI PARSEL İÇERİSİNDE BİRBİRLERİNDEN GEÇİT HAKKI İSTEMEYECEKLERİ GEREKÇESİ - DELİLLERİN TAKDİRİNDE BİR İSABETSİZLİK BULUNMAMASI - HÜKMÜN ONANMASI

ÖZET: Mahkemece, paydaşların aynı parsel içerisinde birbirlerinden geçit hakkı istemeyecekleri gerekçesiyle davaların reddine karar verilmiştir. Delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre hükmün onanmasına karar verilmiştir.


(4721 S. K. m. 683)

Dava: Taraflar arasında görülen davada; Davacı, davalı ile birlikte paydaşı oldukları 891 ada 13 parsel sayılı taşınmazı fiilen paylaştıklarını ve herkesin kullanımına bırakılan bölüme ev yaptığını davalının kullandığı yerin yola cepheli olduğunu, yola ancak davalıya ait yerden geçmek suretiyle ulaşabileceğini ancak davalının duvar örerek yola çıkışını engellediğini ileri sürüp haksız elatmanın önlenmesine karar verilmesini istemiştir.

Davalı, asıl davanın reddini savunmuş; karşı davasında ise davacının sınırı kapatarak geçişini engellediğini, bildirerek 1 metre alanın açılarak sokağa çıkışının sağlanmasına karar verilmesi isteğinde bulunmuştur.

Mahkemece, paydaşların aynı parsel içerisinde birbirlerinden geçit hakkı istemeyecekleri gerekçesiyle davaların reddine karar verilmiştir.

Karar, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi B. D. Koç'un raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.

Sonuç: Dosya içeriğine, toplanan delillere hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre; davacının temyiz itirazı yerinde değildir. Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, 22.03.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı