Mesajı Okuyun
Old 29-03-2013, 13:11   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Sayın Meslektaşlarım merhabalar.
Sizlerin yorumunu almak istediğim bir konu var.
Müvekkilim kadın Kütahya'da evli ve yaşı küçük bir çocuğu var. Çocuk ve kadın kocasından sürekli şiddet görüyor. Malum boşanma davası açılacak. Ancak sorun burada başlıyor. Kadının tüm akrabaları Eskişehir'de bulunmakta ve kadın çocuğunu da alıp ( çocuğun babanın yanında kalması sakıncalı ) Eskişehir'e gidip kendisinin ve çocuğun nüfusunu buraya kaydettirip, boşanma davasını da Eskişehir'de açmak istemekte.
Nüfus müdürlüğü'ne sorduğumuz zaman "çocuğun nakli için babanın da onayı gerekmekte, sizi buraya kaydederiz ancak tüm aile burada gözükür ( koca dahil )" denmekte.

Eskişehir'de açılması düşünülen boşanma davasında yetki açısından bir sorun çıksın istemiyoruz. Çocuğun Kütahya'da babanın yanında kalmasını istemiyoruz. ( Çocuk küçük ve annesinin yanında okuluna devam etmeli ) Ne gibi bir yol izlemeliyiz.
- Öncelikle Nüfusun anne ve çocuğunu Eskişehir'e kaydetmesinin bir yolu varmıdır?
- Tüm ailenin nüfusunu Eskişehir'e aldırdığımızı düşünürsek, babanın muhtemel bir şikayetinde Eskişehir'de açılmış olan boşanma davası yetki yönünden sakatlanır mı?
Teşekkürler
Sayın Av.Gümüş;

Türk Medeni Kanunu'nun "Yetki" başlıklı 168. maddesine göre; "Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir."

Bu durumda, anne kaydını Eskişehir'e aldığında eşi de Eskişehir'e nakledildiğine göre, her iki eş açısından da kanunun aradığı şart yerine gelmiş olacak, eşlerden birinin değil ikisinin de ikametgahının bulunduğu yer mahkemesi olan Eskişehir'de dava açılabilecektir.

Müvekkilinizin kaydını Eskişehir'e alması durumunda eşinin kaydı Eskişehir'e nakledilmemiş olsa idi dahi durum değişmeyecekti.

Saygılarımla..