Mesajı Okuyun
Old 15-03-2013, 15:44   #5
avdogan

 
Varsayılan

açmış olduğunuz kamulaştırmasız el atma davasında maddi vaka nedir? idarenin filli olarak deamlı ve kalıcı nitelikte bir fiili ise davanın adli yargıda görülmesi hususnda sıkıntı yok. sıkıntı kamulaştınmasız el atma hukuki el atmadan (örneğin imar planı ya da uygulamasından doğmuşsa) uyuşmazlık mahkemesi idari yargının görevli olduğu yönünde karar veriyor. ancak ben bu kararın hukuki olmadığı kanaatindeyim.çünkü:
1- el atama davalarında sadece idarenin kusurundan doğan zararın tazmini istenmemekte, zararın miktarı taşınmazın tam satış bedelidir. ancak tam yargı davasında sadece doğmuş zarar talep edilebilir ve bu zararın mülkiyetin tam satış tutarı olamayacaktır.
2-kamulaştırmasız el atma davalarında talep sadecae taşınmaz bedelinin ödenmesi talebi değildi. talep davcı malikin mülkiyetin deri iradesi ile birlikte taşınmaz bedelinin ödenmesi talebidir.
3-idari yargı taşınmazın idare adına tesciline karar veremez, tazminata hükmetmekle yetinecektir.
4-en büyük garabet ve çelişki de, hukuki el atmadan dolayı kamulaştırmasız el atma davası açılabilinmesinin önü hgk.kararı ile açımdı. yani yargıtayın-adli yargının bir uygulaması olarak başladı. bu aşamada hukuki el atmalarda aidari yargının görevli olduğu yönündeki kararın doğru olmadıı kanaatindeyim