Mesajı Okuyun
Old 13-03-2013, 13:52   #3
esrabaran85

 
Varsayılan Merhaba

Velayetin verildiği anne veya babanın yurt dışında yaşaması çocuğun da onunla birlikte yaşaması, şahsi ilişki kurulmasının zorluğu tek başına velayetin değişmesine neden olmaz. Ancak Aile Mahkemesinden kişisel ilişkinin çocuğun yurt dışında olması nedeniyle o duruma göre yılda bir kaç ay getirmesine yönelik karar almanız gerekir. Aşağıdaki yargıtay kararı da bunu teyit ediyor.
T.C.
YARGITAY
6. HUKUK DAİRESİ
E. 1988/7306
K. 1988/8532
T. 27.9.1988
• ANA-BABA İLE ÇOCUK ARASINDA KİŞİSEL İLİŞKİ
743/m.264
ÖZET : Ana - baba ile çocuk arasında kişisel ilişki düzenlenirken kan bağından kaynaklanan analık ve babalık duygularının yeterli ve makul ölçüde tatmin edilmesine özen gösterilmelidir.

DAVA VE KARAR : ( M.K. ) ile ( A.A. ) arasındaki şahsi ilişki davasının yapılan muhakemesi sonunda davanın reddine dair verilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki davacı tarafından istenilmekle, ( ... ) bütün kâağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Ana - baba ile çocuk arasındaki kişisel ilişki düzenlenirken, kan bağından kaynaklanan analık ve babalık duygularının yeterli ve makul bir ölçüde tatmin edilmesine özen gösterilmesi ve böylece uygun bir sürenin tesbit edilmesi zorunludur. Bu itibarla babanın yaşantısının düzensiz ve uyumsuz olduğundan, ayrıca geçmiş yıllar içerisinde çocuğuna ilgisiz kaldığından söz edilerek olaya uygun düşmeyen başkaca gerekçelerle kişisel ilişki kurma hakkının kısıtlanması; istifa edilemez bir biçime sokulması caiz değildir.

Davacı babanın sürekli olarak yurt dışında yaşadığı ve yabancı bir üniversitede öğretim üyesi olduğu tartışmasızdır. O halde, evvelki kararda belirtildiği gibi, babanın onbeş günde bir çocuğunu görmek üzere Türkiye'ye gelişinde fiili imkansızlık bulunduğu apaçıktır. Öyle ise babanın, senenin belli bir döneminde, özellikle çocuğun okul dışı kaldığı Temmuz ve Ağustos aylarından birinde bir ay süre ile çocuğunu yurt dışında oturduğu yere götürmek suretiyle kişisel ilişki kurulması gerekir. Bu yön gözönünde tutulmadan, isteğin red edilmesi Usul ve Kanun’a aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen sebeple ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.
Kazancı