Mesajı Okuyun
Old 13-03-2013, 13:14   #4
Av.Hatice Sarıbardak

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avbekircan
müvekkilin cari hesapla çalıştığı şirket adına müvekkilin babası şu şekilde ipotek vermiştir;
".... şirketinden aldığı ....TL bedel mukabilinde borca karşılık ...şirket lehine 1.derecede yıllık %36 faiz ve F.B.K süre ile ipotek tesis ettiğini"

Müvekkil cari hesapla çalıştığı şirketle iş ilişkisini sonlandırmak istiyor. Cari hesap olarak, verilen ipotekten daha az miktar bir borcu vardır. ipotek dışında müvekkilin imzaladığı bir senet var.Senet teminat olarak verilmiş ama üzerine teminat yazılıp yazılmadığını hatırlamıyor. Karşı yan hem ipoteğin paraya çevrilmesini talep edeceğini hem senedi icraya koyacağından bahisle müvekkili tehdit ediyor.

İpotek konusunda pek bilgi sahibi olmadığımdan sayın meslektaşlarımın yardımını bekliyorum.
1-) Nasıl bir yol izleyip en az hasar ile kurtulabiliriz?
2-) Noterden müvekkilin babasına ve müvekkile ihtar gelecek mi ipoteğin paraya çevrilmesi takibinden önce? Gelecekse ne şekilde itiraz etmeliyiz?
Şimdiden görüşlerini paylaşacak tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim.

Rehinle teminat altına alınmış olsa dahi istisnai olarak borç için kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile de takip yapılabilir.Büyük olasılıkla senet teminat için verilmiş,ancak üzerinde teminat olduğuna dair bir ibare taşımıyordur.(Alacaklının kötüniyetli olduğunu düşündüğüm için bu kanıya vardım.)Bu durumda alacaklı ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapabilir.Anapara ipoteğinde borçlunun ipotek dolayısıyla sorumluluğu faiz ve masrafları da karşıladığından ipotek konusu rakamdan fazlası tahsil edilebilir.Asıl sorun,senet takibe konulursa ne olacağı?Müvekkili,mükerrer tahsilat yapmakla tehdit eden alacaklının ses kaydı alınabilir.Cezai anlamda sorumluluğu doğacaktır.Açılan ceza davası da mükerrer tahsilatı engellemek için güçlü bir delil olabilir.