Mesajı Okuyun
Old 03-03-2013, 13:17   #7
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
"Çevre"den kastın, manav, bakkal olduğunu sanmıyorum. Meslek hayatı boyunca avukatlara her türlüğü usulsüzlüğü uygulamaya çalışan, avukatları yargılamanın önünde engel sayan, avukatları dış kapının mandalı diye niteleyen bir hakimin avukatlık yapıp yapamayacağına, o hakimin çevresini oluşturan avukatların pekala karar verebileceği kanaatindeyim. Avukatlığın ne demek olduğunu idrak etmekten uzak olduğunu defalarca ortaya koymuş kişilere, avukatlık ruhsatnamesi verilmesinin önü açılmıştır bu sayede. Tabii alışkınız. Bunlar ruhsatı alınca, "tarih boyunca avukatların ne efendisi oldu..." diye atıp tutmaya başlarlar hemen.

"Kanunun takdir yetkisi tanıdığı veya durumun gereklerini ya da haklı sebepleri göz önünde tutmayı emrettiği konularda hâkim, hukuka ve hakkaniyete göre karar verir."

Hukuk ya da hakkaniyet nedir acaba? Somut mu soyut mu? Objektif mi subjektif mi?

Çevre?
Bir hakimin çevresi o hakimin çevresini oluşturan avukatlar(ın) mıdır sahiden?
Hakimin çevresini oluşturan avukatlar dışında başka çevreleri yok mudur? Diğer hakimlere ve savcılara, mahkeme çalışanlarına ne demek gerekir peki? Çevre dışı mı saydıklarım?

Sayın Admin'in kast ettiği hırsızın, uğursuzun, sabıkalının çevresini oluşturan avukatlar mı vardır?

Not: bir kişi değişik çevrelerle ilişki halindedir: örneğin aile çevresi, iş çevresi, meslek çevresi, arkadaş çevresi, oturduğu/ikamet ettiği yerdeki çevresi, okul çevresi, meyhane/kahve/meşkhane çevresi, bu sebepten dolayı çevreyi sadece avukat çevresine indirgemek yerinde değildir. Ve yasanın iptal edilen maddesinin sadeca 'AVUKAT ÇEVRESİ' olarak algılanması doğru değildir. Doğru olmuş olsaydı kavukatlık kanunu 'avukatlık çevresince bilinmiş olmak' veya 'avukatlarca bilinmek' derdi ve olay biterdi.

Soru: "Kanunun takdir yetkisi tanıdığı veya durumun gereklerini ya da haklı sebepleri göz önünde tutmayı emrettiği konularda hâkim, hukuka ve hakkaniyete göre karar verir." Alıntıladığım cümlenizin nasıl anlamak gerekir, buradaki tartışma konusu ile ilişkisi nedir bu cümlenin?

Saygılarımla