Mesajı Okuyun
Old 28-02-2013, 09:45   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Tüm arkadaşlarıma iyi günler diliyorum.yardımcı olan olmayan arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.Arkadaşlar benim bir hususta bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var.Müvekkillerin murisleri Osmaniye Valiliğinin Yarpuz Grup köyleri içme suyu yapım işi kapsamında yapılacak olan Dereli Köyü 100m3 gömme depo yapım işçiliği işinin doğrudan temin ihale yoluyla alan şahsın yanında sigortasız çalışırken geçirdiği iş kazası nedeniyle ölmüştür.Bu olayda Osmaniye Valiliği Üst işveren olarak sorumlu mudur?Sorumluluğu nasıl ispatlayabiliriz?
Sayın Nuri GÜZEL;

4857 sayılı İş Kanunu'nun 2/VI düzenlemesinde alt işveren-asıl işveren kavramı açıklanmıştır:
Alıntı:
Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.
Bu düzenleme ışığında, valilik nezdinde İçişleri Bakanlığı'nın üst işveren olarak kabulü gerekir.

İspatın sorun olacağını düşünmüyorum zira elinizde hiçbir belge/veri vb.. kayıt bulunmadığını düşünsek dahi açılacak olan davada mahkeme, valiliğin içme suyu yapım işi kapsamında doğrudan temin yoluyla anlaştığı şahıs ve/veya firmanın bilgilerinin dosyaya ibrazı hususunda ara karar oluşturacaktır.

Saygılarımla..