Mesajı Okuyun
Old 26-02-2013, 10:46   #15
fatih gok

 
Varsayılan AraÇ Haczİ

araç hacizlerini ve fiili haciz işlemini 01.01.2013 tarihinden önce ve sonra olmak üzere 2ye ayırmakta fayda görüyorum.
01.01.2013 tarihinden önceki durum;
bu tarihten önce yakalama avansı olarak 100,00 TL yatırılmaktaydı. bu ücret haczi koyan icra müdürlüğünün aracın yakalanması durumunda memur yolluğu ve taksi ücreti adı altında reddiyat yapılıyordu. başka şehirde yakalanması durumunda haciz konulan dosyaya emniyet tarafından bilgi verilir aracın yakalandığı yere talimat alınması durumunda fiili haczi hyapılurdı. aksi halde araç beklemede kalırdı.
01.01.2013 tarihinden sonraki durum;
bu tarihten sonra araç üzerine yakalama konulmak istenildiğinde aracın cinsine göre (taksi,kamyon,minibüs) 6aylık yedi emin ücreti, çekici ücreti, memur yolluğu taksi yolluğu dosyaya peşin olarak yatırılması dönemi başlamıştır.Emniyet aracı yakalaması durumunda en yakın icra müdürlüğüne aracı teslim alması için bilgi veriyor icra müdürlüğü ise kendi adli alanı içerisinde ise dosyasına farklı adli yargı alanı içerisinde ise yakalamayı koyan icra dairesine bilgi veriyor.dosyasında yukarıda belırttıgıımız yakalama avansı(ki her icra artık farklı mıktarlar istiyor 1000-1500 tl)yatırılmış ise icra müdürlüğü talimat gerekiyorsa talimat yoksa kendisi fiili haczini yaparak dosyasına bildiriyor. araç yakalamayı koyan icra müdürlüğünden farklı biyerde yakalanır ve dosyasında avans bulunmuyor ise yakalamanın yapıldıgı yer icra müdürlüğü esas dosyasına yazı göndererek avansın 15 gün içerisinde yatırılmaması durumunda aracın salı verileceğini ihtar ediyor.
her nekadar bu husus icra dosyasına bildirilmesi mantık dışı görünsede emniyetin yakaladıgı araçlardan bilgi sahibi olmak açısından bir nebze tatmin etme durumunuda gözden kaçırmamak görüş ve kanaatindeyim.