Mesajı Okuyun
Old 18-02-2013, 10:24   #2
yeditepelişehir

 
Varsayılan

Davalının birden fazla olması hâlinde yetki

MADDE 7- (1) Davalı birden fazla ise dava, bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir. Ancak, dava sebebine göre kanunda, davalıların tamamı hakkında ortak yetkiyi taşıyan bir mahkeme belirtilmişse, davaya o yer mahkemesinde bakılır.

(2) Birden fazla davalının bulunduğu hâllerde, davanın, davalılardan birini sırf kendi yerleşim yeri mahkemesinden başka bir mahkemeye getirmek amacıyla açıldığı, deliller veya belirtilerle anlaşılırsa, mahkeme, ilgili davalının itirazı üzerine, onun hakkındaki davayı ayırarak yetkisizlik kararı verir.

Haksız fiilden doğan davalarda yetki

MADDE 16- (1) Haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir
HMK'da olaya ilişkin yetki konusu bu maddelerde düzenlenmiş. Tüm davalılar bakımından ortak yetkili mahkemenin kazanın olduğu yer mahkemesi olduğunu düşünüyorum. Araç malikine ve sürücüsüne karşı dava açmayıp da sadece sigorta şirketine karşı açacaksınız bu kez müvekkilinizin ikametgahı mahkemesi de yetkili durumdadır şeklinde anlıyorum kanun maddelerini.