Mesajı Okuyun
Old 04-02-2013, 13:08   #6
yavuzselimaydın

 
Varsayılan

Sayın Ergin,

Yazınızın üzerinden uzun zaman geçmesine karşın belirtmek isterim ki, benzer bir olayı 2 ay evvel ben de yaşamış olmam sebebiyle aynı genelgeye ihtiyaç duymuş, ve hala Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 27.01.2006 tarih ve 12 sayılı genelgesini bulamamış bulunmaktayım. Her ne kadar bu gün için benim açımdan olay çözülmüş olsa da, diğer meslektaşlara faydası olur düşüncesiyle somut olayı paylaşmak isterim.

Sizin olayınızda da olduğu gibi Özbek vatandaşı olan müvekkilin tehdit şuçlamasıyla karakol ifadesine katıldık. İfadeden sonra Savcılık, işlemlerin ikmalen yapılmasına karar verdi. Ancak sizin bahsetmiş olduğunuz genelge nedeniyle müvekkil polis tarafından serbest bırakılmadı ve sınır dışı işlemleri yapılmak üzere önce hastaneye sonra da Kumkapı Yabancılar Şubeye sevk edildi. Somut olayla müvekkilin hiç bir ilgisi olmadığı halde kendisi sınır dışı edilecekken çok uzun uğraşlar sonucu bunun önüne geçebildik ve müvekkil yabancılar şubeden serbest bırakıldı. İmzalamış olduğu Salıverme Tutanağına da “ Bahse konu şahsa ülkemizde bulunduğu süre zarfında kanun ve idari icaplara uyması gerektiği tebliğ edilerek şahıs geri gönderme merkezimizden salı verilmiştir” ibaresi koyuldu. Yani müvekkile bir nevi, uslu dur denildi.
İlgili genelgenin A/6 maddesinde " iki yıl ve daha fazla süreyle hapis cezasını gerektiren bir suçtan hakkında adli işlem yapılan yabancıların sınır dışı işlemlerinin gerçekleştirileceği" belirtilmiş. Sizin de bahsettiğiniz gibi şüpheli sıfatı ile ifade dahi vermeniz sınır dışı edilmenize yeterli.
Bahsetmiş olduğumuz genelgeyi tüm ilgili yerlerde aramış olmama karşın bulamadım. Hatta Yabancıların Sınır Dışı İşlemleri ile ilgili diğer mevzuatlarda dahi hiçbir şekilde bu genelgenin ismine dahi rastlamadım. Bu genelge sanki bir efsane gibi ama hala pratikte uygulanıyor.

Saygılarımla.