Mesajı Okuyun
Old 28-01-2013, 14:06   #4
detay82

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Secil0989
Belediyenin çöp alanı konusunda çed raporu almadan, çevre kanunundaki yükümlülükleri gözetmeden yaptığı bir uygulama sonucunda müvekkilim zarar görmüştür. Söz konusu zararı görmemiş olsaydı tarım alanından maddi kazancı 4 birim olacaksa şimdi 1 birime satmaktadır. Konuyla ilgili menfi zarar istenebilir mi?siz sayın meslektaşlarımın menfi-müspet zararla ilgili görüşlerini bekliyorum

Menfi ve müspet zarar, öğreti ve uygulamada, sözleşmenin yürürlükte olmasına veya feshedilmiş bulunmasına göre oluşan zararlardır.

Yukarıdaki olayda, taraflar arasında herhangi bir sözleşme ilişkisi bulunmadığından, menfi veya müspet zarardan bahsedilmesine imkan bulunmamaktadır.

Eğer belediye ile yapılmış bir sözleşme bulunsaydı ve bu sözleşmenin feshedilmesinden dolayı bir zarara uğranılmış olsaydı menfi zarar talep edilebilecekti. Yahut da, aradaki sözleşme yürürlükte olmasına rağmen, bu sözleşmeye aykırı davranılmasından dolayı uğranılan bir zarar olsaydı müspet zarar talep edilebilecekti.

Sonuç olarak, olayda menfi-müspet zarar ayrımına girmeden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun ilgili hükümleri (md.2,3,12,13,17,36) çerçevesinde, uğranılan zararlar için tam yargı davası açılması gereklidir.

Saygılarımla.