Mesajı Okuyun
Old 28-01-2013, 09:50   #4
SHODAN

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan b_canbay
Yanıt için teşekkür ederim ancak mahkemenin vermiş olduğu tedbirkararında , tedbir kararının verilmesi ile takip yapılamayacağı yazmakta ki yargıtay ve doktirin de iflasın ertelenmesi talebinin söz konusu olduğu bir davada mahkemenin tedbir kararını vermesi ile birlikte borçlu şirkete karşı takip yapılamayacağını kabul ediyor. bununla ilgili yargıtay kararlarıda mevcuttur. bu durumda borçlunun yaptığı itiraza karşı açılacak olan davada takibin durmasına değil takibin iptaline karar verilecektir. kaybedilecek bir davanın açılması pek akla mantığa uymamaktadır. ancak bu davanın açılmaması durumunda ikinci kez borçlu hakkında takip başlatma hakkımız olacak mı yoksa bu hak düşermi

Sayın b_canbay ;

Sorunuzun cevabı madde metninde geçmektedir.



Erteleme kararının etkileri:

Madde 179/b- (Ek: 17/7/2003-4949/50 md)

Erteleme kararı üzerine borçlu aleyhine 6183 sayılı Kanuna göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler durur; bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemez.

Erteleme sırasında taşınır, taşınmaz veya ticarî işletme rehniyle temin edilmiş alacaklar nedeniyle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilir veya başlamış olan takiplere devam edilebilir; ancak bu takip nedeniyle muhafaza tedbirleri alınamaz ve rehinli malın satışı gerçekleştirilemez. Bu durumda erteleme süresince işleyecek olup mevcut rehinle karşılanamayacak faizler teminatlandırılmak zorundadır.

206 ncı maddenin birinci sırasında yazılı alacaklar için haciz yoluyla takip yapılabilir.

(Değişik dördüncü fıkra: 12/2/2004-5092/4 md.)


Erteleme süresi azami bir yıldır. Bu süre kayyımın verdiği raporlar dikkate alınarak mahkemece uygun görülecek süreler ile uzatılabilir; ancak uzatma süreleri toplamı dört yılı geçemez. Kayyım, mahkemenin belirleyeceği sürelerde iflâsı ertelenenin faaliyetleri ve işletmenin durumu konusunda düzenli olarak mahkemeye rapor verir.

İflâsın ertelenmesi talebinin reddi ya da erteleme süresi sonunda iyileşmenin mümkün olmadığının tespiti üzerine mahkeme, şirketin veya kooperatifin iflâsına karar verir. Erteleme süresi dolmamakla birlikte, mahkeme kayyımın verdiği raporlardan şirketin veya kooperatifin malî durumunun iyileştirilmesinin mümkün olmadığı kanaatine varırsa, erteleme kararını kaldırarak şirketin veya kooperatifin iflâsına karar verebilir.