Mesajı Okuyun
Old 27-01-2013, 17:27   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Merhaba,
öncelikle avukatlık mesleğine yeni başladığımı inanılmaz heyecanlı ve bir o kadar da mutlu olduğumu belirterek konuya geçmek istiyorum.

Oğlu tutuklu (ya da hükümlü. şuan net bilgi sahibi olamadım) olan bir baba, onu çıkarabilmek adına bir takım kanunsuz yollara başvuruyor. Adliyede fotokopi görevlisi olan tanıdıkları bir şahıs tarafından,savcı bir tanıdığı olduğunu ve oğlunun çıkarılmasına yardımcı olacağını söyleyerek kandırılıyor. Aslında savcı olmayan başka bir şahısla görüştürerek bir miktar para talebinde bulunuyor ve parayı alıyorlar.

Daha sonra parasını alan bu kişilerin dolandırıcı olduğu anlaşılıyor. ve durum mahkemeye intikal ediyor. Bu baba da mağdur olarak dosyada bulunuyor.

Babanın , şahıslara vermiş olduğu o parayı geri alabilme hakkı var mıdır ? Baba bu yapmış olduklarından dolayı ne gibi yaptırımlara maruz kalabilir ?

Saygılar.
Sayın YILDIRIM;

Mesleğe ve Türk Hukuk Sitesi'ne hoşgeldiniz. Başarılar dilerim, yolunuz açık olsun.

Öncelikle ifade etmeliyim ki kanun suç ve ceza olmaz ilkesi (Latince "nullum crimen, nulla poena sine lege") gereğince baba, suç teşkil eden bir davranış içinde bulunmadığından herhangi bir yaptırıma maruz kalmayacaktır.

Kendisini 'cumhuriyet savcısı' olarak tanıtıp hileli davranışlarla başkasını aldatıp menfaat elde eden şahıs, muhtemelen TCK'nın 158/1 maddesinin b ve d bentleri gereğince, yani nitelikli dolandırıcılık suçundan yargılanacaktır/yargılanmaktadır.

Ödenen bedelin iadesini talep etme hakkı, -eğer ispatlanabilir ise- elbette vardır.

Saygılarımla..