Mesajı Okuyun
Old 25-01-2013, 16:02   #4
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan Yol Gösterecek Karar-2

T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/1868
K. 2006/7955
T. 22.5.2006
• BOŞANMA ( Yabancı Mahkemenin Türk Hukukunu Uygulayarak ve Eşleri Eşit Kusurlu Kabul Ederek Verdiği Karar - Kesinleşip Türk Mahkemesince de Tanınması/Kusur Tespitinin Tazminat Yönünden Türk Mahkemesini Bağlayacağı )
• EŞİT KUSUR ( Yabancı Mahkemenin Türk Hukukunu Uygulayarak ve Eşleri Eşit Kusurlu Kabul Ederek Verdiği Kararın Tanınması - Kusur Tespitinin Maddi ve Manevi Tazminat Yönünden Türk Mahkemesini Bağlayacağı )
• MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT ( Boşanma/Yabancı Mahkemenin Türk Hukukunu Uygulayarak ve Eşleri Eşit Kusurlu Kabul Ederek Verdiği Kararın Tanınması - Kusur Tespitinin Tazminat Yönünden Türk Mahkemesini Bağlayacağı )
• YABANCI MAHKEMENİN BOŞANMA KARARI ( Türk Hukukunu Uygulayarak ve Eşleri Eşit Kusurlu Kabul Ederek Verdiği ve Türk Mahkemesince de Tanınan - Kusur Tespitinin Tazminat Yönünden Türk Mahkemesini Bağlayacağı )
4721/m. 166/1, 174
ÖZET : TMK. 174. maddesine dayalı maddi ve manevi tazminata hükmedilebilme koşullarından biri: Lehine tazminata hükmedilerek eşin, diğer eşe göre daha az kusurlu veya kusursuz olmasıdır. Bu koşulun varlığı da boşanma davasının açıldığı tarih itibariyle belirlenir. Tarafların boşanmalarına karar veren Alman Mahkemesi Türk hukukunu uygulamış, gerekçesinde TMK. 166/1. maddesine dayanmış, kadının kocasının kolunu bıçakla yaralama, kocasının otomobili ve motorsikletinin lastiklerini parçalama eylemleri nedeniyle eşleri eşit kusurlu kabul etmiştir.

Bu karar kesinleşmiş ve Türk Mahkemesince de tanınmıştır. Yabancı mahkemenin kusur tespitine yönelik yukarıda belirtilen değerlendirmesi tazminat yönünden Türk Mahkemesini bağlar.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Dava Türk Medeni Kanununun 174. maddesine dayalı maddi ve manevi tazminat isteğine yöneliktir. Tarafların Alman Mahkemesinde boşandıkları, bu kararın Türk Mahkemesinde tanındığı hususları sabittir. Davacı, davalı boşandığı kocasının sadakatsiz davranışları nedeniyle ağır kusurlu bulunduğunu ileri sürmüş; yerel mahkeme, dinlenen tanık ifadelerine göre bu iddiayı yerinde bularak tazminatlara hükmetmiş, karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Türk Medeni Kanununun 174. maddesine dayalı maddi ve manevi tazminata hükmedilebilme koşullarından biri: Lehine tazminata hükmedilerek eşin, diğer eşe göre daha az kusurlu veya kusursuz olmasıdır. Bu koşulun varlığı da boşanma davasının açıldığı tarih itibariyle belirlenir. Tarafların boşanmalarına karar veren Alman Mahkemesi Türk hukukunu uygulamış, gerekçesinde Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesine dayanmış, kadının kocasının kolunu bıçakla yaralama, kocasının otomobili ve motorsikletinin lastiklerini parçalama eylemleri nedeniyle eşleri eşit kusurlu kabul etmiştir.

Bu karar kesinleşmiş ve Türk Mahkemesince de tanınmıştır. Yabancı mahkemenin kusur tespitine yönelik yukarıda belirtilen değerlendirmesi tazminat yönünden Türk Mahkemesini bağlar. Yasal koşulları bulunmayan davanın reddi gerekirken, yazılı gerekçeyle davanın kabulü usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22.05.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.