Mesajı Okuyun
Old 17-02-2007, 12:34   #1
Y£LİZ

 
Varsayılan Notere ’hákim’ yetkisi

Adliyenin iş yükünü azaltmak ve noterlere yeni iş alanları yaratmak için hazırlanan yasa teklifiyle mahkemelerin yaptığı bazı görevler, noterlere devrediliyor.

Buna göre noterler, delil tespiti yapabilecek, tanık dinleyebilecek ve keşifte bulunabilecek. Ayrıca bu işlemleri yaparken, imza yetkisi verilmiş hukuk fakültesi mezunu görevli istihdam edebilecek ve bu kişilerden yardım alabilecekler. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin’in TBMM Başkanlığı’na verdiği yasa teklifi, önümüzdeki hafta adalet komisyonunda görüşülecek.

Martta yasallaşması planlanan ve tartışma yaratacak birçok düzenleme içeren teklifin gerekçesi, "Yargının iş yükünün azaltılması ve gerçekten yargısal bir faaliyet sayılmayan işlerin yargı organlarının görevleri dışına çıkartılması" olarak açıklandı. Teklif kabul edilirse terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi, vasiyeti yerine getirme bildirimi, miras reddi, ihtilaflı borç tevdii, satılacak eşyanın hasar tespiti gibi işlemler artık noter de yapılacak.

Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, vatandaşın hem para, hem de zamandan tasarruf sağlayacağını savunarak "Hasarlı trafik kazalarında mahkemelerin yaptığı hasar tesbitini yanımızda bilirkişi ile biz yapacağız. Vatandaş saatlerce beklemek zorunda kalmayacak" dedi.


http://www.rsshaberler.com/haberdetay.php?link=http://www.hurriyet.com.tr/gundem/5967800.asp?m=1&typeeng=sondakika&titleeng=hurriye t&metatitle=Hürriyet Son Dakika&charset=utf-8