Mesajı Okuyun
Old 22-01-2013, 13:49   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan d_devrim
Öncelikle herkese iyi çalışmalar diler, cevap veren tüm meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.

danışmanlığını yaptığımız bir inşaat firmasının alt yüklenici olarak çalıştığı şantiye, iş kurumunun denetimi sonrası geçici olarak kapatılmıştır.
bunu üzerine ana yüklenici, iki firma arasında yapılan sözleşmeyi feshedeceğini (ki sözleşmeye göre mevcut durumda fesih hakkı var) bildirmiş ancak aşağıda yazdığım ibarnameyi imzalamamız taktirde çalışmaya devam edeceklerini iletmişlerdir. ibarname şartları çok ağırdır. bu durumda bizim bu ibarnameyi imzalamamız taktir de ileride iptalini isteyebilir miyiz ya da nasıl bir hukuki yol izlememiz gerekli?
borçlar kanunun da düzenlenen gabin-aşırı yararlanma hükümlerinden yararlanabilir miyiz yoksa burada basiretli tacir engeline mi takılırız?

ibarname:

1....... tarihinde Türkiye İş kurumu Genel Müdürlüğü İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü yetkililerince, İşyerindeki İş güvenliği ve sağlığı tedbirlerindeki eksikliklerden dolayı tebliğ edilen kapama kararı sonucunda, EK-1 de bulunan .......tarih, ..... No’lu yazımızda belirtmiş olduğumuz tüm taleplerden vazgeçtiğimizi, konu ile ilgili bunlar dışındaki maliyet ve genel giderler ile diğer sair her türlü hak ve taleplerimizden de peşinen feragat ettiğimizi, işyerinin .......tarihleri arasında İdare tarafından kapatılması ve çalışmaların kesintiye uğraması nedeniyle oluştuğunu iddia ettiğimiz tüm zararlara ve giderlere ilişkin olarak İŞVEREN’i en geniş anlamı ile kayıtsız şartsız ibra ettiğimizi, işyerinin kapatılması nedeniyle işin kesintiye uğraması kapsamında işverenden den hiçbir alacak ve talebimiz bulunmadığını;

2. ... no’lu Altyapı işleri hakediş eki olarak verdiğimiz; EK-2 de bulunan ...... tarih,......’lu yazımızda belirtmiş olduğumuz hakediş itiraz konularının tamamı ile ilgili itirazlarımızdan vazgeçtiğimizi, konu ile ilgili bunlar dışındaki maliyet ve genel giderler ile diğer sair her türlü hak ve taleplerimizden de peşinen feragat ettiğimizi, İŞVEREN’i en geniş anlamı ile kayıtsız şartsız ibra ettiğimizi

gayri kabili rücu olarak beyan, ikrar ve taahhüt ederiz.

6098 sayılı TBK.132'e göre, taraflar yapacakları sözleşme ile borcu tamamen veya kısmen ortadan kaldırabilirler.

Diğer yandan tacir, basiretli bir iş adamı gibi davranmak zorundadır. (TTK.18/2)

BU iki kuralı ele aldığınız zaman ibra borcu sonlandırır sonucu çıkar. Ancak bazı özel durumlarda ibra sözleşmesi tek başına borcu sonlandıramaz.

Yargıtay, ibra ile ilgili ortaya çıkan ihtilaflarda, Türk hukukunda ibranın kural olarak ivazlı olduğuna vurgu yapmaktadır. (Y.17 HD. 2010/3778 E, 2011/3493 K., 14.4.2011) Başka deyişle bir tacir, bir borcundan vazgeçerken kural olarak bunun karşılığını aldığı için vaz geçmektedir. Eğer ivaz mukabili ibraname verilmişse, karşılığını aldığı ölçüde borç sona erer. Karşılık gösterilerek verilen ibraname sonucunda verilen ibraname kapsamındaki haklar ile karşılığında alınan haklar arasında aşırı oransızlık varsa böyle bir durumda da, bu ibraname oransız kalan kısım bakımından makbuz hükmünde olup, geçersizdir. Başka deyişle böyle bir durumda ibraname makbuz gibi işlem görür ve alacağı karşıladığı ölçüde kısmen borcu sona erdirir.

Sizin yukarıda örneğini verdiğiniz ibra sözleşmesi karşılıksızdır. Yani sizin bu ibranameyi verirken karşılığında bir şey alıp almadığınız belirsizdir. İçerik bakımından da karşılıksız olarak alacaklarınızdan feragat ettiğiniz anlaşılmaktadır. Bu yönü ile Yargıtay'ın kural olarak belirttiği karşılıklılık olgusunun olmadığı ve borcun sona ereceği sözleşme içeriği ile sabittir.


O halde bu metnin ne karşılığı hazırlandığını açıkça yazabilirseniz, o karşılık yerine getirilmediği ölçüde ibra sözleşmesinden kaçınabilirsiniz diye düşünüyorum.

Yine Yargıtay'a göre ibra sözleşmesi ancak açıkça ortaya konulan, bilinen, tartışılan konular için sonuç doğurur. (Y.11 HD 2008/12814 E., 2010/4510 K. 26.4.2010) Mevcut olmayan, ibra sözleşmesi sırasında bilinmeyen bir borç için verilen ibraname geçersizdir.

Bu verilere göre bir çözümü siz bulursunuz diye düşünüyorum.