Mesajı Okuyun
Old 07-01-2013, 10:44   #8
Tolga Tanyıldız

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. İbrahim YİĞİT
Meslektaşım soru sahibine yanlış bilgiler veriyorsunuz. Cevabınızda o kadar çok yanlış bilgi var ki nereden tutsanız elinizde kalır.
Aslında yanlış yazmadım da, eksik kelimeler kullanarak yazmam yanlış anlaşılmama sebep oldu. Düzelttim şimdi.

Alıntı:
Yazan Av. İbrahim YİĞİT
-Belirli süreli sözleşmelerde de kıdem tazminatı vardır.

1 yıldan kısa süre için yapılmış belirli süreli sözleşmede sürenin dolması ya da fesih halinde kıdem tazminatı yoktur. Aksini ispatlamanız halinde sizden yeni bir şey öğrenmiş olacağım için minettar olurum. 1 yıl kelimesini o yüzden yazmıştım ancak ifade tarzım hatalı oldu.

Alıntı:
Yazan Av. İbrahim YİĞİT
-Belirli süreli sözleşmeler 1 yılı aşmak zorunda değildir.

Ben tüm belirli süreli sözleşmeler 1 yılı aşmak zorundadır gibi bir fikre tabiki sahip değilim Yukarıda izah ettiğim kıdem tazminatına hak kazanma durumu için böyle yazmıştım. Ayrıca zincirleme durumunda toplam sürenin bir yılı geçmesinden bahsetmek istedim. 4 ay + 5 ay + 6 aylık belirli süreli sözleşmenin üst üste yapılması gibi..

Alıntı:
Yazan Av. İbrahim YİĞİT
-Birden fazla üst üste yapılması her durumda sözleşmeyi belirsiz süreli hale getirmez.

Her durumda getirmez tabiki. Burada İ.K 11'i hatırlatmak istedim. (zincirleme sözleşme)
''İş Kanunu m.11/2 ; Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.''
Buna yukarıda da belirttiğim gibi belirli sürelinin belirsiz süreliye dönüşmesi konusundaki değerlendirmeyi hakim yapacaktır. Yargıtay bir çok kez ''işverenin üst üste belirli süreli sözleşme yapmasının işin niteliğine aykırı olması hallinde ve bunun hakkın kötüyek kullanılması olarak değerlendirdiğini ve sözleşmenin belirsiz süreli olarak değerlendirilip ihbar tazminatına da hükmedilmesi gerektiğini'' hükmetmiştir. Ancak tam tersi de olmuştur. Üst üste yapılan belirli süreli sözleşmeler şüphesiz her zaman belirsiz süreli olarak nitelendirilmez. Bunu hakim takdir edecektir. İhtimalleri değerlendirme şeklinde yazmaktansa %100 kesin hüküm gibi yazmışım yukarıda.

Mesaja ilk cevap verdiğimde yazdığımı beğenmeyip kes+yapıştır yaparak mesajı değiştirmiştim ve farkında olmadan ifade tarzımı çok kötü bozmuşum. Hatalı ifadelerimi hemen düzelttiğiniz için teşekkür ederim.