Mesajı Okuyun
Old 07-01-2013, 00:44   #11
Tolga Tanyıldız

 
Varsayılan

İş kazalarına yönelik hükmedilen tazminatları, vücut bütünlüğüne karşı işlenen haksız fillerde manevi tazminat için referans almanızı doğru bulmuyorum. Haksız fiil sebebi ile hükmedilecek manevi tazminatta Yargıtay'ın temel ölçüsü kişinin yıpranma derecesinden önce kişilik hakları bağlamında ''şeref ve saygınlık, onur ve haysiyet..vb'' gibi konulardan oluşmuştur.

Bundan ziyade Yargıtay tarafların kusuru derecesini de önemsemek ile birlikte, yine tarafların arasındaki ekonomik dağılıma da dikkat etmiştir. Zira müvekkilinizin kusur miktarı ve tarafların ekonomik durumları da önemlidir. Çünkü manevi tazminat bir cezalandırma biçimi olmayıp, davalı taraf açısından ekonomik yıkım teşkil etmemelidir.

Şahsi düşüncem, vücut bütünlüğüne ilişkin haksız fiillerde uçuk rakamlar istenmemelidir. Özellikle de davalı tarafın maddi durumu ve kusur dağılımı iyi analiz edilerek makul bir rakam istenmelidir. Çünkü iş mahkemelerinde olduğu gibi ''sakat kalan kişi %80-90 nasılsa tazminat alır'' gibi bir düşünce bizleri zarara sürükleyebilir.