Mesajı Okuyun
Old 02-01-2013, 16:10   #4
Adli Tip

 
Varsayılan

İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilmesine imkan sağlayacak durumlar varken, iş sözleşmesi kendiliğinden sonra ermez. Örneğin kadın işçinin evlenmesinden sonraki bir yılda böyle bir hakkı vardır. İşçi ancak bu hakkını kullanırsa iş sözleşmesi işçi tarafından haklı nedenle feshedilmiş sayılır.

Fesih beyanı, bozucu yenilik doğurucu bir haktır ve karşı tarafa ulaşmakla hüküm ve sonuç doğurur. Yine içtihatta istikrarla belirtildiği üzere, fesih nedeni sonradan değiştirilemez.

Davanın değiştirlmesi, ıslahı mümkün olabilse de, geçmişte meydana gelen somut olaylar değişmez... İşçi iş sözleşmesini öyle bir iradeyle sona erdirmemişse, artık bunun dönüşü yoktur.

İşçinin fesih iradesini değiştirmesi mümkün olmamakla birlikte, iradesini ifade etmesinde bir sorun doğmuşsa, elbetteki bu durum dikkate alınmalıdır.

Hukuken doğru olan ve olması gereken yukarıda anlatmaya çalıştıklarımdır. Ama uygulamada, mahkmelerin işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedildiğini iddia etmesine rağmen, "hayır, işveren seni işten çıkarmamış, sen işten ayrılmışsın, ama haklı nedenle ayrılmışsın" dediği kararlara rastlanmaktadır. Bu tür kararlar, kanımca hukuki alt yapısı olmayan ve işçi lehine yorum ilkesinin zorlanmasıyla verilen kararlardır. Bu itibarla, sizin davanızın da, ıslaha vs'ye gerek kalmaksızın kabul edilmesi ihtimal dahilindedir.

Saygılarımla,