Mesajı Okuyun
Old 15-02-2007, 16:42   #7
erdal7

 
Varsayılan

Sayın Öznur ,

Tahliye istemi yönünden müşterek maliklerin özellikle arada iştirak halinde malikler de varsa hepsinin birden davacı olması gerekecektir.

Sizin sorunuzda asıl önemli olan ortada kira ilişkisi mi var yoksa yıllardır süregelen fuzuli şagiller mi var.

Hukukumuzda kira ilişkisinin kurulması için yazılı sözleşme bulunması zorunluluğu olmadığından iş daha da karışmaktadır.

Eğer çok eski de olsa kira kontratı var yada yazılı sözleşme olmasa bile kiracılık sıfatı kabul edilmiş ise .Örnek olarak eski tarihte açılmış kira tespit davaları yada eski ihtarnameler var ise fakat kira aktinin süresi belirli değil ise , karşınızda belirsiz süreli kira ilişkisi var olacaktır. Belirsiz süreli kira akitlerinin süresini belirli hale getirmek için eziyetli bir yol olan BK 262 maddesi ve çözümü mevcuttur.

Fakat , taşınmazda bulunan şahısların en etkin tahliye usulü Örnek -13 7/30 günlük tahliye istemli ödeme emridir. Sözlü kira aktine dayanarak da bu takip yoluna müracaat edebilirsiniz.En eskiye doğru 5 yıllık kira yı isteyebilirsiniz. İtiraz gelir ise Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açmak zorundasınız.

Şahıslarla sözlü yada yazılı kira akti yok ise Tüm maliklerin (Tahliye istemi bölünemez olduğu için ) mecburi dava arkadaşlığı nedeni ile meni müdahale ve kiraya eşdeğer ecrimisil isteyebilirsiniz. Bu hususta açılacak dava taşınmazın değerine göre sulh yada Asliye Hukuk olacaktır.

Saygılarımı sunarım. Av. Erdal