Mesajı Okuyun
Old 28-12-2012, 17:40   #1
advokat34

 
Varsayılan Temliken Tescil veya Kat Mülkiyeti Hükümlerine göre Tescil

- İki kardeş adına müştereken kayıtlı bulunan arsa üzerinde, kardeşlerden biri (müvekkil), 4 dükkan ve 6 daireden oluşan binayı inşa etmiştir. Müvekkil ile diğer hissedar kardeşi arasında imza alınan protokole göre, 4 daire ile 2 dükkan müvekkile, diğer 2 dükkan ile 2 daire de diğer hissedar kardeşi adına olacak şekilde tescil edilecektir. Kardeşi ile sonradan araları açılan müvekkil, kat mülkiyetine geçilerek protokol doğrultusunda tescil yapmak istediğinde ise, kardeşi; "arsa yarı yarıya olunca binanın da yarı yarıya paylaşılmadığı takdirde tapuda işleme yanaşmayacağını" bildirmesi üzerine müvekkil dava açmıştır.
- Binanın tümü müvekkil tarafından yapıldığı için (ancak binanın ruhsat, proje, yapı kullanma izni gibi belgeleri kardeşi adınadır, sadece binanın SSK. dosyası müvekkil adınadır), öncelikle kardeşinin arsadaki hissesi karşılığının bedel olarak ödenip kendi adına tescili talep etmiştir, bu talebi kabul görmediği takdirde Kat Mülkiyeti Kanunun 12.maddesindeki belgeler tamamlattırılmak suretiyle, kat mülkiyetine geçilerek aralarındaki protokol yönünde taraflar adına tescil şeklinde terditli talepte bulunmuştur.
- Davalı taraf ise, KMK.12.maddesine göre tescil talebi Asliye Hukukta değil Sulh Hukuk Mahkemesinin görev alanına girmesi ve ilk talebi olan temliken tescil talebinin ise hukuken bu davada kabul görmeyeceği şeklindeki itirazlarla davanın reddini istemişlerdir.
- Davacının davasının, hem talepleri yönünden hem de görevli mahkeme yönünden şansı nedir? Bu konuda görüşlerini ve varsa ilgili içtihatları paylaşan meslektaşlara şimdiden teşekkür ederim.