Mesajı Okuyun
Old 15-02-2007, 15:01   #1
Y£LİZ

 
Varsayılan Gizli görevli` için hakim kararı

Adalet Bakanlığı`nca hazırlanan `İletişim İzleme Yönetmeliği`ne göre, bazı soruşturmalarda, hakim kararıyla suç örgütlerinin içine gizli soruşturmacı sokulabilecek. Kamu görevlisi sayılacak gizli soruşturmacılar da örgütün işlediği suçlardan sorumlu tutulmayacak.

Resmi Gazete`de dün yayımlanan yönetmelik, son dönemde tartışma konusu olan `muhbirlik` sisteminin benzeri olan gizli soruşturmacı yönteminin nasıl uygulanacağını düzenliyor. Buna göre sistem şöyle işleyecek:

Kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir şekilde, süreli veya geçici olarak katılan kişi `kamu görevlisi` olarak nitelendirilecek. Böylece, emniyetin veya jandarmanın geçici olarak yararlanmak için anlaştığı kişiler de bu sıfatı taşıyacak. Kamu görevlileri, başka türlü delil elde etme imkanı yoksa gizli soruşturmacı olabilecek. Bu kişiye soruşturma süresince kullanması için numara verilecek. Gizli soruşturmacılar hakim kararıyla görev yapacak. Kararda, soruşturulacak konu açıkça belirtilecek. Aynı soruşturmada birden fazla gizli soruşturmacı bulunabilecek, kimlikleri değiştirilebilecek. Gizli soruşturmacı örgüte sızarak, suçlarla ilgili delil toplamakla yükümlü olacak. Soruşturmacıya, örgütün işlemekte olduğu suçlardan sorumlu tutulmayacağına, ancak suç işlememesi gerektiğine yönelik tutanak imzalatılacak. Gizli soruşturmacıyı kolluk kuvveti belirleyecek, kimliği soruşturma sonrası da gizli tutulacak.

Haber elemanları
Ancak emniyet ve jandarma, gizli yönetmelikler uyarınca, `yardımcı istihbarat` ya da `haber elemanı` adı altında, bu yöntemi farklı biçimde uyguluyor. Bu şekilde görevlendirilen kişiler, tek bir suça yönelik değil, Dink cinayetinden sonra muhbir olduğu açığa çıkan Erhan Tuncel gibi genel istihbarat toplamaları için de kullanılıyor.

http://www.tumgazeteler.com/fc/ln.cgi?cat=33&a=1954145