Mesajı Okuyun
Old 24-12-2012, 23:32   #2
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan scent
Kamu İhale Kurulu kararına karşı da iptal davası ... açması durumunda idare mahkemesince verilecek karar verilecek olan yasaklama kararına da etki edecek midir?
Etmeyecektir.

- KİK'in ''bakanlığa bildirimi'' ayrı bir işlemdir.
- Bakanlığın yasaklama kararı ayrı bir işlemdir.

- KİK kararı ''Bakanlığa duyuruda bulunmakla'' ilgilidir.
- Bakanlık kararı yasaklamayla ilgilidir.

- Yasaklama kararını KİK veremez.
- Yasaklama kararını ancak ve sadece ilgili bakanlık verebilir.

- KİK için bakanlığa bildirim yasal bir yükümlülükten ibaret olup, bakanlık için bağlayıcı bir emir niteliğinde değildir.
- Bakanlığın yasaklama kararı vermesi için KİK'in bildirimde bulunması gerekmez. Bakanlık kendiliğinden de yasaklama kararı verebilir.

Görüldüğü gibi her iki işlem birbirini etkilemediğinden, KİK bildirimi hakkında verilen idare mahkemesi kararı da bakanlığın yasaklama kararını etkilemez.

İlgili madde aşağıda sunulmuştur:
Kamu İhale Kanunu
İhalelere katılmaktan yasaklama
Madde 58- 17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar, üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere
bir yıla kadar, 2 nci ve 3 üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir. Katılma yasakları, ihaleyi yapan bakanlık veya ilgili veya bağlı bulunulan bakanlık, herhangi bir bakanlığın ilgili veya bağlı kuruluşu sayılmayan idarelerde bu idarelerin ihale yetkilileri, il özel idareleri ve belediyeler ile
bunlara bağlı birlik, müessese ve işletmelerde ise İçişleri Bakanlığı tarafından verilir.

İhale sırasında veya sonrasında bu fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler, idarelerce o ihaleye iştirak ettirilmeyecekleri gibi yasaklama kararının yürürlüğe girdiği tarihe kadar aynı idare tarafından yapılacak sonraki ihalelere de
iştirak ettirilmezler.

Yasaklama kararları, yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın tespit edildiği tarihi izleyen en geç kırkbeş gün içinde verilir.Verilen bu karar Resmi Gazetede yayımlanmak üzere en geç onbeş gün içinde gönderilir ve yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Bu kararlar Kamu İhale Kurumunca izlenerek, kamu ihalelerine katılmaktan yasaklı olanlara ilişkin siciller tutulur.

İhaleyi yapan idareler, ihalelere katılmaktan yasaklamayı gerektirir bir durumla karşılaştıkları takdirde, gereğinin yapılması için bu durumu ilgili veya bağlı bulunulan bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.
.....

Saygılarımla