Mesajı Okuyun
Old 19-12-2012, 17:47   #2
seesaw

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Yasin Dedeli
Sayın meslektaşların öncelikle herkese iyi çalışmalar dilerim. Bir müvekkilimin, 2009-2011 yılları arasında devam eden A şehrindeki boşanma davasına bakmıştık. Dava sonunda taraflar boşandı, anaya ve çocuğa nafaka bağlandı, 5 yaşındaki müşterek erkek çocuğunun velayeti de anaya verildi. Baba ile şahsi ilişki karar ile kurulmuşsa da kadın ve çocuğun bakımını üstlenen nene ve dede çocuğu babaya göstermemektedir.Haricen alınan duyumlara göre de çocuğun bakımı kötü, üstü başı kir içinde olduğu söyleniyor. Müvekkilimin yaşadığı A şehri büyük bir şehirdir ve çocuğun gelişimi ve bakımı açısından geniş imkanlar var. Müvekkilin gelir durumu da buna müsait.

Kadının ve çocuğun şimdiki durumu şöyle;

1- Kadın, B şehrinde Afganistan uyruklu ve asgari ücretle sanayide çalışan mülteci bir kişiyle evlendi ve halen B ilinde yaşıyor. Kadının kendisi çalışmıyor.

2- Müşterek çocuk ise kadının, C şehrinin bir kasabasında yaşayan anne-babasının (müşterek çocuğun nenesi ve dedesi) bakımında yaşıyor ve ana sınıfına gidiyor.

Sorum şöyle; Nafakanın kaldırılması ve velayetin babaya verilmesi için dava açmak istiyoruz,

1-Nafakanın kaldırılması ve velayet talebimizi aynı davada isteyebilir miyiz yoksa ayrı ayrı mı açılması gerekir?

2-Yetkili mahkeme hangi şehirdeki mahkemedir?

3-Yukarıda açıkladığım nedenlere dayalı olarak nafakanın kaldırılmasını ve velayetin babaya verilmesini sağlayabilir miyiz?

MADDE 177.- Boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Nafaka alacaklısı küçük olduğuna göre annenin velayetinde olduğunu varsayarak annenin ikametgahında ve bence usul ekonomisi göz önüne alınarak aile mahkemelerinin görev alanına giren ve tarafları aynı olan konulara birlikte bakılması mümkündür. Ancak uygulamada bazı hakimlerimiz boşanma ve mallara ilişkin davaların dahi tefrikine gitmekte olduğu da başka bir gerçektir. Velayetin babaya verilmesi elbette mümküdür. Ancak Kadıköy Mahkemelerinde yaşanan benzer olayda mahkemenin babaya velayeti tesis etmesine rağmen/bu sayede nafakada kaldırılmıştır Yargıtay küçüğün anasının hayat tarzı kötü olmasına rağmen, babanın kazancı iyi olmasına rağmen, kararı bozmuş ve küçüğün anada kalmasının uygun olacağı yönünde görüş bildirmiştir. Bunlara rağmen lehe kararlarda mevcuttur.