Mesajı Okuyun
Old 19-12-2012, 16:14   #1
Av.Yasin Dedeli

 
Varsayılan Nafakanin Kaldirilmasi Ve Velayet

Sayın meslektaşların öncelikle herkese iyi çalışmalar dilerim. Bir müvekkilimin, 2009-2011 yılları arasında devam eden A şehrindeki boşanma davasına bakmıştık. Dava sonunda taraflar boşandı, anaya ve çocuğa nafaka bağlandı, 5 yaşındaki müşterek erkek çocuğunun velayeti de anaya verildi. Baba ile şahsi ilişki karar ile kurulmuşsa da kadın ve çocuğun bakımını üstlenen nene ve dede çocuğu babaya göstermemektedir.Haricen alınan duyumlara göre de çocuğun bakımı kötü, üstü başı kir içinde olduğu söyleniyor. Müvekkilimin yaşadığı A şehri büyük bir şehirdir ve çocuğun gelişimi ve bakımı açısından geniş imkanlar var. Müvekkilin gelir durumu da buna müsait.

Kadının ve çocuğun şimdiki durumu şöyle;

1- Kadın, B şehrinde Afganistan uyruklu ve asgari ücretle sanayide çalışan mülteci bir kişiyle evlendi ve halen B ilinde yaşıyor. Kadının kendisi çalışmıyor.

2- Müşterek çocuk ise kadının, C şehrinin bir kasabasında yaşayan anne-babasının (müşterek çocuğun nenesi ve dedesi) bakımında yaşıyor ve ana sınıfına gidiyor.

Sorum şöyle; Nafakanın kaldırılması ve velayetin babaya verilmesi için dava açmak istiyoruz,

1-Nafakanın kaldırılması ve velayet talebimizi aynı davada isteyebilir miyiz yoksa ayrı ayrı mı açılması gerekir?

2-Yetkili mahkeme hangi şehirdeki mahkemedir?

3-Yukarıda açıkladığım nedenlere dayalı olarak nafakanın kaldırılmasını ve velayetin babaya verilmesini sağlayabilir miyiz?