Mesajı Okuyun
Old 12-12-2012, 09:03   #3
olcayhukuk

 
Varsayılan

Sayın aybeg,

Enteresan bir "ihraç kararının iptali" davası yürütmektesiniz. Kolay gelsin. Bu dava 1163 sayılı yasanın 16. maddesi çerçevesinde görülür. Kooperatif ortağının ihraç kararının kendisine tebliğinden itibaren üç ay içinde seçimlik hakkını kullanarak dilerse doğrudan dava açarak ihraç kararının iptalini mahkemeden talep eder, dilerse aynı sürede ilk yapılacak genel kurulda görüşülmek üzere yönetim kurulu nezninde itirazını yapar.

İhraç kararının yönetim kurulu tarafından karara bağlanmasından itibaren 10 gün içinde notere tevdi edilmesi ve karar örneğinin noter tebligatına eklenmesi yasa gereğidir.
Sizin durumunuza gelince anladığım kadarıyla mahkeme davayı üç aylık sürede açıp, açmadığınızı saptamak amacıyla notere yazı yaszlmasına karar vermiştir.

Ancak müvekkilinizin ihraç kararından sonra yatırdığı bedelleri kooperatifin kabul etmesi, şerefiye bedeli talep etmesi ihraç kararından rücu anlamına gelebilir. Bu nedenle davanızı ıslah ederek "ihraç kararının iptali, bu mümkün olmadığı takdirde ortaklığının devam ettiğinin tespiti" şekline dönüştürün. Veya ayrı bir tespit davası açarak bu dava ile birleştirmeniz doğru olur düşüncesindeyim. Mahkeme davanın üç aylık sürede açılmamış olduğunu saptarsa davanızı reddedecek gibi görünüyor.

Kolay gelsin