Mesajı Okuyun
Old 11-12-2012, 00:09   #2
fountain

 
Varsayılan

Belirli süreli iş sözleşmelerinde öngörülen süresinin bitiminden önce feshi sözleşmede cezai şarta bağlanabilir. Genellikle işçi aleyhine cezai şart konulmakla birlikte sadece işçi aleyhine konulan cezai şart geçersizdir.
Belirli süreli iş sözleşmesinin süresine bağlanan cezai şartın işçinin çalıştığı ve çalışılmayan süresine göre oranlanarak indirilmesi gerekir. Aynı şekilde işverence iş sözleşmesinin süresinden önce feshinden kaynaklanan ve işçiye ödenmesi gereken cezai şarttan da çalışılan çalışılmayan süreye göre indirime gidilmelidir.
Cezai şartın çalışılmayan süreye göre yapılacak indirime rağmen yine de fahiş olması halinde TBK. Md. 182/son hükmü uyarınca hâkimin indirim yetkisi vardır.
İş sözleşmesine konulan ve süresinden önce feshilerde bakiye süre ücretinin ödeneceğine dair hükümlerin, cezai şart olup olmadığı, yoksa yasada öngörülen bakiye süre ücretine dair düzenlemenin bir tekrarı niteliğinde mi sayılması gerektiği üzerinde durulmalıdır. Yasadaki hükmün aynen tekrarı şeklinde bir düzenleme cezai şart olarak kabul edilmemelidir diye düşünüyorum. Yani; sözleşmenin süresinden önce feshi halinde kalan bakiye süre ücreti cezai şart olarak ödenir gibi bir şey olmamalı.
Bakiye süre ücreti ödenmekle birlikte, ayrıca cezai şart düzenlenmiş ise ikisine de hükmedilmeli.