Mesajı Okuyun
Old 14-02-2007, 13:08   #5
libra

 
Varsayılan

sayın muhatap,

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’ nda Şerefe Karşı Suçlar’ başlığı altında düzenlenen hakaret ve sövme suçu için,
‘’madde 125.'de
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.'' denilmektedir.

Buradan hareketle, sövme suçunun oluşması için bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek bir ifadenin kullanılması, bu kasıtla yakıştırmalarda bulunuluyor olunması gerekmektedir. Fiilin yazılı bir ileti yoluyla da işlenebileceği belirtilmiştir.

Müvekkilinizin, ‘’Sen çok küçük insanmışsın. Bankanın önünde mi yattın?’’ ifadesini; olumsuz ve aşağılayıcı anlamlar yükleyerek, sizi aşağılamak, küçük düşürmek, onur, şeref ve saygınlığınızı rencide etmek ve duygularınızı incitmek kastı ile yazıp yolladığı bellidir.Dolayısıyla size karşı maddede tanımlanan suçu işlemiş olmaktadır.

İspat konusunda da 2.fıkradaki açıklık dolayısıyla bir zorluk yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Tazminat konusuna gelince, talep edebileceğiniz manevi tazminat için ‘’uygun bir miktar’’ ‘dan bahsedilemez. Sizin isteyeceğiniz tazminat miktarının, karşı tarafı acze düşürmeyecek veya sizin için maddi zenginleşmeye yol açmayacak bir nitelikte olması gerekir.Bu hususları gözönünde bulundurarak belirleyeceğiniz herhangi bir rakamı isteyebileceğinizi, ancak sonuçta verilecek tazminat miktarının, olayın kendi durumu içinde mahkemece değerlendirilmesi sonucunda, duyduğunuz psikolojik acıyı, üzüntüyü hafiletecek nitelikte ve belirlediğiniz miktarın içinde kalmak suretiyle hakimce takdir edileceği kanaatindeyim.

Geçmiş olsun diyor,kolaylıklar diliyorum,saygılar.