Mesajı Okuyun
Old 04-12-2012, 17:37   #2
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Magisnus1977
Değerli meslektaşlar

Müvekkilin babası geçen ay ölüyor. Almanya da yaşayan bir Türk vatandaşı, aynı zamanda Alman vatandaşı olduğundan şüphe ediyoruz. Noter mirasçılık belgesi vermiyor (nedenini bilmiyoruz). Müvekkil ayrıca babasının hem Türkiye hem Almanya daki malvarlığının tespitini istiyor.

1 -Mirasçılık belgesi istemiyle birlikte terekenin tespitini aynı davada istemek mümkün mü? Mümkün olduğunu düşünüyorum ama tespit işlemi uzun sürerse belgeyi almamızda uzayabilir. Yoksa önce belgeyi alalım sonra başka bir dava ile tespiti mi isteyelim?

2- Almanya'daki malvarlığını Turkiye'de açılan bir tereke tespit davası ile tespit edebilir miyiz,uluslararası adli yardım sözleşmeleri devreye girerse olabilir diye düşünüyorum.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürrler.

Mirasçılık belgesi talebi ile terekenin tesbiti davası birbirinden tamamen ayrı hususlardır.
Terekenin tesbitini, tereke hakimliğinden ( Ahkamı şahsiye Davalarına Bakmakla Görevli Sulh Hukuk Mahkemesi)dava şeklinde isteyip, tüm mirasçılara tebligat yapmanız gerekecektir. Bu davalarda kesin yetkili mahkeme ise, miras bırakanın son ikametgahı mahkemesidir.
Esasen Türkiyedeki malların tesbiti xsüresi olarak kabul edilirse, uluslararası adli yardım vs. ile 4x olacaktır; işin mahiyeti icabı... Kolay gelsin...