Mesajı Okuyun
Old 13-02-2007, 18:10   #5
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

Madde 36 - 1) 35 inci maddenin 1 inci fıkrasında bahsi geçen muafiyet, aşağıda yer alan eşya için her bir yolcu başına karşılarında belirtilen miktarlarla sınırlıdır.
a) Tütün ürünleri:
- Sigaralar 200 adet ve
- Sigarillolar (herbiri 3 gr.dan ağır
olmayan purolar) 50 adet ve
- Puro 10 adet ve
- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı
ile) 200 gr. ya da
- Pipo tütünü 200 gr. ya da
- Ağız tütünü 200 gr. ya da
- Tömbeki 200 gr. ya da
- Enfiye 50 gr.
b) Alkol ve alkollü içecekler:
- 100 cc'lik 1 şişe ya da
- 70 cc veya 75 cc'lik 2 şişe
c) En fazla 120 ml'lik şişeler içinde beş adet kolonya, lavanta,
parfüm, esans veya losyon
d) - Kahve 1 kg.
- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
- Çay 500 gr.
- Çikolata 1 kg.
- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
e) Yolcuların kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda tıbbi malzeme ve ilaç.
2) 1 inci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan muafiyet 18 yaşın altındaki yolcular için uygulanmaz.
Madde 37 - 35 inci maddede bahsi geçen muafiyet, 36 ncı maddede belirtilen eşya hariç olmak üzere her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 300 EURO'yu geçmeyen eşya için uygulanır.
Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 145 EURO olarak uygulanır.
Madde 38 - İki ya da daha fazla kalemden oluşan eşyanın yolcu başına toplam kıymetinin 37 nci maddede belirtilen değerleri aşması halinde muafiyet yalnızca toplam değeri 300 veya 145 EURO tutarındaki kısma uygulanır.
C. Vergileri Ödenmek Suretiyle Posta Yoluyla veya Yolcu Beraberinde İthal Edilen Eşya
Madde 39 - 1) 32 ila 38 inci maddeler hükümleri çerçevesinde gümrük vergileri ödenmeksizin ithal edilebilecek toplam gerçek kıymeti 300 EURO'yu geçmeyen eşya saklı kalmak üzere, yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ya da 18 ve daha yukarı yaştaki yolcuların beraberlerinde veya kendilerinden iki ay önce veya altı ay sonraki süreler içerisinde gelip, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ve her bir sevkiyat ya da yolcu başına kıymeti 1500 EURO'yu geçmeyen eşyadan tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.
2) 1 inci fıkrada bahsi geçen sabit oran, eşyanın kıymeti üzerinden % 10 olarak uygulanır.
Madde 40 - 39 uncu maddede sözü edilen limit dahilinde getirilen eşya;
a) Türkiye'deki kişilere posta veya kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen,
b) Yolcuların beraberlerinde getirdikleri,
c) Hediye edilmek üzere getirilen ya da gönderilen,
d) Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus,
e) Karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış olan,
f) Ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen nitelikte olmalıdır.
Madde 41 - 1) 39 ve 40 ıncı madde hükümleri çerçevesinde getirilen eşyanın toplam kıymetinin 1.500 EURO'yu aşması halinde, söz konusu eşyanın ithalinde ödenmesi gereken vergiler, yürürlükte bulunan esaslara göre tahakkuk ve tahsil edilir.
2) İthal konusu eşyanın kıymetinin tek başına 1.500 EURO'yu geçmesi halinde, bu eşyanın gümrük vergileri İthalat Rejimi Kararı ile belirlenen oranlara göre tahakkuk ve tahsil edilir.
3) 39 ve 40 ıncı madde hükümleri uyarınca eşyaya tek ve maktu bir tarife uygulamadan önce, beyan sahibi tek ve maktu bir tarife yerine ithalat vergilerinin uygulanmasını talep edebilir. Bu durumda, 29 ila 38 inci madde hükümleri saklı kalmak üzere tüm eşyaya ithalat vergileri tatbik edilmek suretiyle eşyanın ithaline izin verilir.
4) 39 ve 40 ıncı madde hükümleri çerçevesinde getirilen eşyanın vergi matrahının tespitinde esas alınacak kıymeti, ibraz edilen faturaya veya satış fişine göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin gümrük idaresince düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti idarece belirlenir.
D. Gümrük Kapılarında Bulunan Mağazalardan Eşya İthalatı
Madde 42 - 1) Yolcular, yolcu girişi ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında bulunan mağazalardan satın aldıkları zati eşya ile yolcu beraberi hediyelik eşyayı gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edebilir.
2) Yolcular, yolcu giriş ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında mevcut mağazalardan satın aldıkları 39 ve 40 ıncı maddelerde bahsi geçen eşyayı bu maddeler ve 41 inci maddede belirtilen esaslar çerçevesinde vergileri ödenmek suretiyle ithal edebilir.
Madde 43 - Yolcuların 4 üncü maddeye göre zati eşya, 35 inci maddeye göre yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyetinden faydalanmak suretiyle eşya ithal etmiş olmaları halinde, yolcu giriş ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında mevcut mağazalardan aynı eşyayı satın almaları mümkün değildir.
Madde 44 - Yolcu giriş ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında mevcut mağazalardan konvertibl dövizler veya Türk Lirası ile satış yapılması mümkündür.
Madde 45 - Yolcu giriş ve çıkışı yapılan gümrük kapılarında mağaza açma izni vermeye; bu mağazalardan satışı yapılabilecek eşyayı, mağazalardan eşya alabilecek kişileri ve eşya alma sürelerini belirlemeye; mağazaların kuruluş, işleyiş, satış ve gümrük vergilerinin tahsil esaslarını düzenlemeye Müsteşarlık yetkilidir.
İKİNCİ BÖLÜM
Şeref Nişanları veya Ödülleri
Madde 46 - Gümrük idarelerine yeterli belgelerin ibraz edilmesi ve gayri ticari amaçlı olmaları koşullarıyla aşağıda sayılan eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine ithalinde gümrük vergileri aranmaz.
a) Kanuni ikametgahı Türkiye Gümrük Bölgesinde bulunan kişilere, yabancı ülkelerin hükümetleri tarafından verilmiş olan nişanlar,
b) Kanuni ikametgahı Türkiye Gümrük Bölgesinde bulunan kişilere, herhangi bir alandaki faaliyetlerini takdir amacıyla veya belli bir olayın yararını kabul etmek için veya cesaret gerektiren bir işin ödülü olarak yabancı ülkelerde verilen ve esas olarak sembolik nitelik taşıyan ödüller, kupalar, madalyalar ve benzeri eşya,
c) (b) fıkrasında belirtilen nedenlerle, yabancı bir ülkede yerleşik bulunan kişiler veya yetkililerce, Türkiye Gümrük Bölgesinde teslim edilmek üzere ücretsiz olarak gönderilen ve sembolik nitelik taşıyan ödüller, kupalar, madalyalar ve benzeri eşya,
d) Kanuni ikametgahı yabancı bir ülkede olan kişilere iş konferanslarında veya benzeri uluslararası olaylarda ücretsiz olarak dağıtılması amaçlanan ve niteliği, kıymeti veya diğer özellikleri gayri ticari amaçlarla ithal edildiklerini belirtir şekilde olan, esas olarak sembolik niteliğe ve sınırlı değere sahip ödüller, kupalar, madalyalar ve benzeri eşya.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Uluslararası İlişkiler Çerçevesinde Alınan Hediyeler
Madde 47 - 39 ila 41 inci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, aşağıda sayılan eşyanın ithalinde gümrük vergileri aranmaz.
a) Yabancı bir ülkeye resmi ziyarette bulunan kişilere ziyaretleri sırasında ev sahibi yetkililerince verilen hediyeler,
b) Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunmak amacıyla gelen kişiler tarafından ziyaret sırasında ülke yetkililerine sunulmak üzere getirilen hediyeler,
c) Yabancı bir ülkedeki kamu kurumu yetkilisi veya kamu yararına faaliyet gösteren bir kurum tarafından Türkiye'de bulunan bir kamu kurumu veya kamu yararına faaliyetlerde bulunan bir kuruma, dostluk veya iyi niyet gösterisi olarak gönderilen hediyeler.
Madde 48 - 36 ncı maddedeki miktarları aşan alkol, alkollü içecekler veya tütün ve tütün ürünleri için muafiyet tanınmaz.
Madde 49 - Muafiyet, hediye olarak verilen eşyanın 47 nci maddede belirtilen nedenlerle sunulması, nitelik, kıymet, miktar ve Türkiye Gümrük Bölgesindeki kullanım amacı itibarıyla gayri ticari olması halinde tanınır.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Kamu Yararına Faaliyetlerde Bulunulmak Amacıyla İthal Edilen Malzeme ve Eşya

BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Amaçlarla İthal Edilen Eşya
A. Milli Savunma ve İç Güvenlik Konularında İthal Edilen Eşya
Madde 50 - Milli savunma ve iç güvenlik konularında; Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ihtiyaçlarının sağlanması için; Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla kurulmuş bulunan vakıflar ile sermayesinin yarısından fazlası bu vakıflara ait olan şirket ve müesseselerin yukarıda yazılı kuruluşlar tarafından verilecek siparişlerle ilgili olarak üretici sıfatıyla ithal etmeleri gereken ve miktarı ihtiyaç sahibi makam tarafından onaylanan her türlü silah, araç, gereç, ana malzeme, mühimmat, makine, elektronik veya elektrikli cihaz, alet ve teferruatları ile bunların üretimi, bakımı ve onarımında kullanılacak her türlü parça, yedek parça, mamul, yarı mamul madde ve malzemeler gümrük vergilerinden muaftır.
B. Genel Amaçlarla İthal Edilen Diğer Eşya
Madde 51 - 1) Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından, ticari gaye güdülmemek ve kuruluş amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ithal edilen aşağıda sayılan eşya, rekabetin bozulmaması veya suistimallere yol açılmaması şartları ile gümrük vergilerinden muaftır.
a) Resmi kurumlar, hayır kurumları veya insani yardım kurumları tarafından ihtiyacı olan kişilere ücretsiz dağıtılmak üzere ithal edilen temel ihtiyaç maddeleri,
b) Resmi kurumlar, hayır kurumları veya insani yardım kurumlarına yabancı bir ülkede yerleşik kişi veya kurumlar tarafından ticari bir gaye güdülmeksizin karşılıksız olarak gönderilen ve ihtiyacı olan kişiler yararına düzenlenecek hayır işlerinde para toplanması amacına yönelik bulunan eşya,
c) Hayır ya da insani yardım kurumlarına sadece onların çalışma ihtiyaçlarını karşılamak veya onların hayır ve insani amaçlarını yerine getirmede kullanılmak üzere, yabancı bir ülkede yerleşik kişi veya kurumlar tarafından ticari bir gaye güdülmeksizin karşılıksız olarak gönderilen malzemeler ve büro materyalleri.
2) Temel ihtiyaç maddeleri deyimi, insanların en temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan yiyecek, ilaç, giyecek, yatak malzemeleri ve benzeri eşya anlamına gelir.
3) Bu madde kapsamında,
a) Alkol ve alkollü içecekler,
b) Tütün ve tütün ürünleri,
c) Kahve ve çay,
d) Ambulans ve diğer kurtarma araçları hariç olmak üzere motorlu araç
için muafiyet uygulanmaz.
Madde 52 - 51 inci madde hükmü uyarınca tanınan muafiyet, gümrük idarelerinin, işlemlerini kontrol etmesini mümkün kılacak şekilde defter ve belgelerini tutan ve gerektiğinde her türlü teminatı verebilecek kurum ve kuruluşlara uygulanır.
Madde 53 - 1) 51 inci maddede yer alan eşya ve malzemeler gümrük idarelerinin izni olmaksızın 51 inci maddenin 1 inci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilenlerden başka amaçlar için ödünç verilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz.
2) Söz konusu eşya ve malzemeler, muafiyetin veriliş amacına uygun olarak kullanılmak koşuluyla 51 ve 52 nci maddeler gereğince muafiyet tanınmış başka bir kurum veya kuruluşlara ödünç verildiği, kiralandığı veya devredildiği takdirde gümrük vergileri aranmaz.
Diğer hallerde, eşyanın gümrük vergileri 4458 sayılı Gümrük Kanununun 181 ila 194 üncü maddelerinde öngörülen esaslar uyarınca tahsil olunur.
Madde 54 - 1) 51 inci maddede yer alan kurum veya kuruluşlar muafiyetten faydalanmak için öngörülen şartları kaybederlerse veya muafen ithal edilmiş eşyayı muafiyetten yararlanmayan amaçlar doğrultusunda kullanmayı talep ederlerse, bu durumlarını gümrük idaresine bildirmek zorundadırlar.
2) Muafiyet uygulanma şartlarını kaybeden veya 51 inci maddede belirtilenlerden başka amaçlarla kullanan kurum veya kuruluşların mülkiyetinde bulunan eşya ile ilgili gümrük vergileri 4458 sayılı Gümrük Kanununun 181 ila 194 üncü madde hükümlerine göre tahsil olunur.