Mesajı Okuyun
Old 03-12-2012, 17:37   #1
Av. Onur Kavilcioğlu

 
Varsayılan Kambiyo takibinde senedin ön yüzünün fotokopisinin gönderilmesi ancak cirolu olan arka tarafın fotokopisinin gönderilmemesi

Tüm meslektaşlarıma ve Hukukçu arkadaşlarımıza selamlarımı sunarım. Sizlere bir sorum olacak, benimle değerli görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim;

2 adet bonoya dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus icra takibine giriştik. icra takibinde alacaklı olarak senedi ciro eden şahıslardan birisini gösterdik. Yani senedin ön kısmında alacaklı gözüken kişiyi değil de, ciro edenlerden birisini alacaklı olarak göstererek senetleri takibe koyduk. Borçluya ödeme emrini gönderirken, senetlerin sadece ön yüzünün fotokopisi gönderildi, senedin arka kısmında yer alan ciroların olduğu bölümün fotokopisi gönderilmedi. Ödeme emrini tebliğ alan borçlunun avukatı ise, senetlerde ciro olmadığını ileri sürmüş ve dolayısıyla senet üzerinde alacaklı gözüken kişiden başkası lehine o senetlere dayanılarak icra takibi yapılamaz diyerek takibin iptali istemini içeren bir davayı İcra Hukuk Mahkemesinde açmış bulunmaktadır. Biz borçluya senedin sadece ön yüzünün fotokopisini gönderdik, arka yüzünün fotokopisini göndermediğimiz için borçlu senetlerdeki ciroları görememiş ve ciro olmadığını düşünerek senetlerde ciro yok o yüzden senet üzerindeki alacaklı ile icra takibinde alacaklı gözüken kişi birbirini tutmuyor diye itirazda bulunmuş ve takibin iptalini istemiştir.

Açıklamam biraz uzun oldu ise kusura bakmayın ancak burada sormak istediğim bir soru var. Öncelikle Mahkemenin takibin iptali yönünde karar vereceğini zannetmiyorum. Çünkü senet asıllarında cirolar mevcut. Ancak eğer ki hakim, ödeme emrinin iptaline karar verirse bu durumda bizim aleyhimize karşı vekil ücreti ortaya çıkar mı ? Yada soruyu en baştan sormak gerekirse bu durumda ne gibi bir savunma yapabiliriz ve hakim ne gibi bir karar verebilir. Not: Davacı/Borçlu vekilinin dava dilekçesinin ekinde bizim onlara gönderdiğimiz senet fotokopileri yer almaktadır. ( sadece ön yüz )

Sorum ve çıkmazda olduğum durum bundan ibarettir. Değerli cevaplarınızı paylaşırsanız çok sevinirim. Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.