Mesajı Okuyun
Old 26-11-2012, 09:40   #1
svejk

 
Varsayılan vekalet akdi - ticaret mahkemesinin görevsizlik kararı ve sonrasında ihtiyati tedbir

muhterem meslektaşlar,

müvekkil şirkette bir yönetim değişikliği meydana geliyor. gelir gider verilerini inceleyen yeni yönetim, avukatlık sözleşmesi vasıtasıyla çalıştıkları şirket avukatının şirketten haksız şekilde maddi menfaat sağlamaya çalıştığını, bu amaçla da şirketten farklı tarihlerle keşide edilmiş dört kıymetli evrak aldığını görüyorlar.

asliye ticaret mahkemesinde şirketin avukata söz konusu kıymetli evrakın havi oldukları toplam meblağı borçlu olmadığı yönünde karar verilmesi talebiyle menfi tespit davası açılıyor. ayrıca dava sonuna kadar ödeme yapmamak için de kıymetli evraklarla ilgili ihtiyati tedbir isteniyor.

ancak ticaret mahkemesi, taraflar arasındaki ilişkinin ticari nitelikte olmayıp avukatlık sözleşmesine dayandığı ve bu nedenle kambiyo senetlerine bağlı işler mutlak manada ticari addedilse de asliye hukuk mahkemelerinin görevli olduğundan bahisle görevsizlik kararı vermiştir.

davalı avukat da tabii ki asliye hukuk mahkemesinden tedbir talep edilmesini engellemek için görevsizlik kararını temyiz etmiştir.

şu halde acilen tedbir kararı verilebilmesi için ne yapılabilir?