Konu: tapu tahsis
Mesajı Okuyun
Old 25-11-2012, 22:42   #3
Av.Şenol Saltık

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,

Olayda müvekkilinizin 2981 sayılı İmar Affı Yasasına göre bir müracaatı olup olmadığı önemli. Eğer bu yasaya göre bir müracaat varsa, Tapu Tahsis Belgesi, ilgili yasanın 10/a. maddesine göre imar planı yapıldıktan sonra tapuya mesnet teşkil eder.

İlgili yasaya göre, Tapu Tahsis Belgesi verildikten sonra, söz konusu yerde Islah İmar Planı yapılmışsa, ilgili kişi Tapu almaya hak kazanır. Tapu Tahsis Belgesi düzenleyen kurum müracaata rağmen Tapuyu vermiyorsa, ozaman Asliye Hukuk Mahkemesinde Tapu Tescil Davası açılmalıdır. Halen aynı konuyla ilgili takip ettiğim davalar mevcuttur.

TAPU VERME

Madde 10 - (Değişik madde: 22/05/1986 - 3290/4 md.)

a) Bu Kanun hükümlerine göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis edilir ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgilisine "Tapu Tahsis Belgesi" verilir.

Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil eder.