Mesajı Okuyun
Old 18-11-2012, 14:31   #7
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın sirya,
Alıntı:
Yazan sirya
...Özetini verdiğiniz kararın tam metnini de paylaşırsanız müteşekkir olacağım, zira arama motorları üzerinde kararı bulamadım.

Kararın tamamını şerhlere ekledim, inceleyebilirsiniz:
http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=14084

Alıntı:
Yazan sirya
...Bir de size sorum olacak; (sözleşmede maktu olarak belirlenmiş olması halinde)kira/gecikme alacağı için icra takibi yapmak mı, yoksa açılacak dava içinde talep etmek mi daha sağlıklı sonuç verir?
icra takibi yapmayı tercih ediyorum ama meblağ yüksek olduğu için itiraz halinde red ya da kısmi red ihtimalinden çekiniyorum...

Gecikme tazminatı konusunda icra takibi yapmak veya dava ikame etmek tamamen sizin tercihinizdir. İcra takibi konusunda red veya kısmen red durumundan mütevellit çekinceniz olduğunu belirtmiş iseniz de; takdir edersiniz ki dava ikame ettiğiniz ahvalde de red veya kısmen red ihtimali vardır

Her somut olay, kendi şartları içinde değerlendirilir ve somut olaya hâkim olan kişi sizsiniz (sözleşme sizde; somut vakıanın gelişimi ayrıntıları tarafınızca bilinmekte); anlatımınız çerçevesinde (ve vakıf olmadığım için konuyu etkileyecek diğer tüm noktaları yok sayarak) siz ne yapardınız diye soruyor iseniz: Eksik ve kusurlu işler bedeli konusunda delil tespiti talep eder*; (müvekkilin fazlaya dair haklarını mahfuz tutarak) sunulan bilirkişi raporunda belirlenen eksik ve kusurlu işler bedeli+gecikilen dönem için gecikme tazminatı talepli dava ikame edip dava açarken de henüz müteahhide devri yapılmamış veya devri yapılmış ve fakat hâlen müteahhitte olan (işin bedeli karşılığı kararlaştırılan) bağımsız bölümler var ise bunlar için de tedbir talep ederdim.

* Anladığım kadarıyla sözleşme ile belirlenmiş bir kesin süre var zaten? Bu ahvalde ihtarname göndermek çok elzem değil ise de (belirlenen bir tarih olmasına rağmen müteahhide süre verme konusu sözleşmeyi feshedecekseniz önem arz eder); ihtarname göndermekte kararlı iseniz: eksik ve kusurlu işler bedeli ve işbu işlerin ne kadarlık sürede tamamlanabileceği ile ilgili delil tespiti talep edip; göndereceğiniz ihtarnamede yükleniciye bilirkişice belirlenen bu süreyi vermenizi, ihtarnamenizde sözleşmenin süresini gecikme tazminatı talep etmeksizin uzattığınız sonucu çıkarılabilecek ifadelere yer vermemenizi ve sözleşmeyi feshe dair herhangi bir ibare kullanmamanızı öneririm.

Saygılar...