Mesajı Okuyun
Old 12-11-2012, 10:51   #3
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan Fikir yürütmek adına;

Alıntı:
Yazan sine
Merhaba
Bir şirkette çalışan işçi,çıkardığı işçiler tarafından iş çıkışı yani mesai saatleri dışında öldürülüyor. Sgk bunun iş kazası olmadığı yönünde rapor hazırlıyor. Ancak öldürülme nedeni yaptığı iş dolayısı ile gerçekleşiyor. Bu durumda işverenden tazminat talep etmemiz mümkün mü? Mümkünse hukuki dayanağı nedir? İlgili yargıtay kararı var mı? Görüş ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

5510 yasanın 13. maddesinin 1. fıkrası b) bendine göre, " işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle .. " meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedensel ya da ruhsal özre uğratan olay iş kazasıdır. Bu bent yürürlükten kaldırılan 506 sayılı yasanın 11/A-b maddesi karşılığıdır. Madde metninden < iş yeri dışında > sözcükleri çıkartılmıştır (17.04.2008 gün ve 5754 SK.md.8) Zira işyerinde meydana gelecek kazalar a) bendinde düzenlenmiştir.

Bu b) fıkrası ile alakalı verilmiş birçok örnek Yargıtay Kararı mevcuttur. Şuan hatırladığım çok enteresan bir iki kararda mesela patrondan izin alarak lokantaya giden işçinin orada rahatsızlanıp ölmesi, malzeme almaya gönderilenin iş yeri dışında kaza geçirmesi, tanık ile birlikte duruşmaya giden işverenin kullandığı aracın kaza yapması nedeniyle işçinin yaralanması ya da iş nedeni ile işyeri dışında iken bomba patlaması nedeniyle işçinin vefatı olaylarını Yargıtay iş kazası saymıştır. Dikkat edilirse hemen hemen tamamında işyerinden görevli ayrılma ya da işveren izni ile ayrılma gibi görevli veya izinli olma durumu vardır. Ya da ben bu nedenler haricinde kararla karşılaşmadım.

Sizin olayda her ne kadar görevli ya da izinli işyeri dışında bir kaza bulunmasa da, işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle işçiniz haksız fiile uğramıştır. Sigortalı, yürütülen iş nedeniyle sonradan da olsa bir özre uğramıştır. Bu nedenle ben olaya Sosyal Güvenlik Hukuku kapsamında iş kazası kabul edilmelidir düşüncesi ile yaklaşıyorum. Ancak malum olduğu üzere iş kazalarını 2 farklı platformda düşünmek gerekir. SGK anlamında iş kazası kabul edilen her iş kazasında işverenden tazminat talebinde bulunulamaz. Nedensellik bağının bulunması şarttır. Olayda işverene atfedilecek bir kusurun bulunmadığı kabul edilirse (örneğin işveren haklı nedenlerle haksız fiili uygulayan işçilerin iş akitlerini feshetmişse) işverenden her hangi bir tazminat talep edilemez. Kaldı ki illiyet bağı 3. kişinin fiili ile kesilmiştir.

Kısaca bana göre somut olay SGK nezdinde iş kazasıdır ancak işverenden azmettiren ya da adam çalıştıranın sorumluluğu gibi her hangi bir sebeple tazminat talep edilemez. Haksız fiil uygulayanlar hakkındaki hükümler saklıdır. Saygılar.