Mesajı Okuyun
Old 10-11-2012, 11:52   #17
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Bahadır
Evdeki kiracı A.Ş.'dir...

"İşyeri" veya sadece "taşınmaz" değil de "ev" dediğiniz için kiracının "şirket" olabileceği aklıma dahi gelmemişti...

"Yargıtay kararı aradığınız için" Sayın Dikici'nin görüşünü
Alıntı:
Yazan Av.Mehmet Saim Dikici
...sermaye şirketlerinin (Örneğin: A.Ş.'lerin) ortakları salt ortak oldukları için tacir sayılamazlar...
destekleyen ve;

Sayın Battal'ın değerlendirdiği (ki gördüğüm kadarıyla sadece bu noktaya takılmışsınız) Yargıtay Dairesi'nin daha yeni (ve kriterleri net olarak anan) bir kararını ekleyeyim:

Yargıtay 19 HD, 01.12.2010 T., E: 2010/13557, K: 2010/13646: "... davalının avukatlık mesleği ile iştigal etmesine rağmen çok sayıda şirketin ortağı ve yöneticisi olduğu, şirket borçları için teminat senedi keşide ettiği ve bu haliyle tacir sayıldığı;...

...Türk Ticaret Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre bir ticari işletmeyi, kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimseye tacir denir. Davalı bir ticari işletmeyi kendi adına işletmediği gibi ticari işletme açmış izlenimi uyandıracak şekilde davranmamış; ticaret siciline kaydolmamış, ( tacir sıfatıyla )vergi mükellefiyeti başlatmamış, ilan ve sirküler gibi yollarla tacir olduğu intibaı yaratacak faaliyet göstermemiştir. Sermaye şirketine ortak ya da yönetici olmak, tek başına o kişinin tacir olduğu anlamına gelmez.

Bu durumda mahkemece davalının iflasa tabi şahıslardan olmadığının kabulü ile davanın reddine karar vermek gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir..."

Saygılar...