Mesajı Okuyun
Old 09-11-2012, 10:49   #3
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan FiNaZZi
Müvekkil, nakliye şoförü olarak çalışmakta iken nakliye aracına bir benzin istasyonundan benzin dolduruyor. Ancak benzin istasyonu müvekkil depoyu tam doldurduğu için iskonto uyguluyor ve iskonto bedelini müvekkile veriyor. Müvekkil, aldığı benzinin faturasını, kaç litre aldığını işverene bildiriyor ancak iskontodan bahsetmiyor. Bu durumu haber alan işveren, müvekkilin iş akdini feshediyor. Bu durumda fesih haklı olarak görünüyor ama yine sayın meslektaşlarım düşüncelerinizi almak istedim(şu bilgiyi de veriyim hangi benzin istasyonundan benzin alınırsan alınsın belirli miktar iskonto uygulanıyor)

Sayın Meslektaşım;

Şayet iş sözleşmesinde buna ilişkin bir düzenleme yoksa, ya da iş sözleşmesinin eki sayılabilecek, işyeri etik kuralları vs. gibi bir belge yoksa, burada ne söylersek söyleyelim, kendi tahminimizden öteye gitmez. Düşünceme göre dosyaya bakacak olan hakimin işyeri uygulamasına, benzer görevdeki diğer çalışanların davranışlarına, bu konudaki teammüllere ve somut olayın ayrıntılı özelliklerine göre karar vermesi gerekir.

Bahsettiğiniz olaydan anladığım kadarıyla, akaryakıt istasyonu, kişiye elden para veriyor. Yani esasen -örneğin- 200 TL'lik alışverişte, 10 lira veriyorsa, işçi ve akaryakıt istasyonunun muvvazasıyla, işverene 190 TL'ye alınmış yakıt 200 TL'ye almış gibi gösterilerek, işveren zarara uğratılıyor. Ve bu bence haklı bir fesih nedenidir.

Alıntı:
şu bilgiyi de veriyim hangi benzin istasyonundan benzin alınırsan alınsın belirli miktar iskonto uygulanıyor
demişsiniz ama, ben arabım deposunu doldurduğumda hiç iskonto yapan istasyona denk gelmedim.

Öte yandan bir de uygulamada çok sık karşılaştığımız şöyle durumlar var:

Çalışan işverenin aracına akaryakıtı kendi şahsi kredi kartıyla alıyor, işverenden bunun bedelini nakit alıyor. İşçi hem o parayı bir süre daha kullanmış oluyor, hem de bonus vs gibi avantajlar elde edebiliyor. Bu durumlarda işverenin bir zararı doğmadığı için, işçiye yönelik bir yaptırım da olmuyor.

Ha keza, uçakla iş seyehatlerinden elde edilen mil puanların şahsi kullanımı da sık karşılaşılan bir durum. Bununla ilgili olarak da işverenlerin, mil puanların da iş için kullanılacağı yönünde sözleşmeler yapabildiklerini duymuştum. İşverenin böyle sarih bir iradesi varken mil puanın kullanımının yaptırımı olacaktır.

Saygılarımla,