Mesajı Okuyun
Old 08-11-2012, 16:36   #8
Av. Bahadır

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Derya Aydın
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu-MERNİS: Merkezî veri tabanı ve Kimlik Paylaşımı Sistemini de kapsayan Merkezî Nüfus İdaresi Sistemini'ne göre Noterler vatandaşın sadece kimlik bilgilerine ulaşabilmektedir.( Sdece kimlik bilgileri , fotoğrafı bile göremiyoruz) Diğer yandan nüfus cüzdanı haricinde işlem yaparken kullandığımız diğer kimliklerin (ehliyet-pasaport-avukatlık kimliği vs.)maalesef sisteme bağlı sorgusu henüz mevcut değildir. Şüphe anında; belki kimliği veren ilgili kurumdan teyit alınarak işleme devam edilebilir. Buda noterliklerde olan iş yoğunluğundan dolayı pek mümkün olmamaktadır. Kimliklerin sahte olup olmadığını maalesef o an yaptığımız göz tespitimizle (soğuk damgası varmı, arkada mühür var mı , kimlikte kullanılan kağıt rengi kalitesi nasıl vs.) ilgili ile kurduğumuz iletişim ile; bazen kütükten çapraz sorgu yaparak anlamaya çalışıyoruz.

Sahte ehliyet kısmına gelince ehliyet seri no vs bilgileri göremiyoruz ama kişinin ana adı baba adı kütük kaydı doğum tarihi vs bilgiler nüfustan geldiği için ordan teyit ediyoruz. Ki zaten sahte işlem düzenleyenler o kadar bilinçli ki nerede neyi kontrol ettiğimizi gayet iyi biliyor ona göre sahte evrak düzenliyor. Çok fazla sorgu yapıp,soru sorunca vatandaş ne oyalanıyorsun, ne soruyorsun, sanane sahtekarmıyım diye bize çıkışıyor işimiz birazda Allah'a kalmış. Değeri yüksek olan işlemleri imzalarken emin olun bizde kan ter içinde kalıyoruz.

Sayın Derya AYDIN
gerçekten sorumluluk noktasında çok sıkıntılı bir mesleğiniz var, şimdiden kolay gelsin diyorum.

Başlıktaki olayla ilgili ehliyetteki tüm bilgilerin gerçek dışı olduğu belirtilmiş. Ehliyetteki kimlik bilgileri ile nüfus cüzdanındaki bilgiler muhakkak ki aynı olmak zorundadır. O yüzden Merkezî Nüfus İdaresi Sistemine Noter erişimi sağlandığı tarhiten sonra böyle bir işlem yapılmışsa üzülerek söylerim ki Noterlik bu işlemden mesuldür.