Mesajı Okuyun
Old 07-11-2012, 17:40   #7
Av. Şükrü

 
Varsayılan

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun “Müşteri hakları” başlıklı 76. maddesinde yer alan aşağıdaki düzenleme gereği talep edilen evrakların müşterilere teslimi hukuki bir zorunluluktur.

MADDE 76 - Bankalar, müşterilerinin, verilen hizmetlerden kaynaklanan her türlü sorularına cevap verecek bir sistem kurmakla ve bu hizmetle ilgili bilgiyi müşterilerine bildirmekle yükümlüdür. Bankalar, kredi sözleşmelerinin onaylı bir örneğini müşterilerine vermek zorundadır. Talepleri hâlinde müşteri ile yapılan diğer işlemlere ilişkin her türlü belgenin bir örneği de müşterilere verilir.



Ayrıca5464 sayılı yasanın 24. maddesi ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun açık hükümleri doğrultusunda krediyi kullandıran bankaların müşterilerine talep ettikleri evrakları vermeleri gerekmektedir.



Bankalar sözleşme metinlerine dayanarak bu işlem için bir ücret talep edemezler zira bu tarz ücret maddeleri haksız şart olup hukuken geçersizdirler. Yeni borçlar kanunuda genel işlem koşulları adı altında bu hususu düzenlemiştir.

Bu sebeple bankaların evrak vermeme yönündeki bu işlemlerini hakem heyetine taşımak ve hakem heyetinden evrakların teslimi yönünde bir karar almak mümkündür kanısındayım.Ben bu şekilde bir kaç başvuruda bulundum ancak henüz hakem heyeti karar vermedi. Karar alırsam hemen paylaşırım...