Mesajı Okuyun
Old 06-11-2012, 17:14   #1
AV Sezin

 
Varsayılan itirazın iptali davasında yetkili mahkeme neresidir?

Öncelikle herkese merhabalar;

Müvekkilim ve karşı taraf arasında İstanbul'da taşıma sözleşmesi imzalanmıştır. Belirtmek gerekir ki sözleşme gereğince ihtilaf halinde İstanbul icra daireleri ve mahkemelerinin yetkili olacağı kararlaştırılmıştır.Ayrıca müvekkilim şirket taşınacak malı İtalya'dan alıp Bakü'ye götürecektir ki söz konusu edimini yerine getirmiştir.
Ancak karşı taraf taahhüt ettiği edimi yerine getirmediğinden tarafımızca (alacak para alacağı olduğundan alacaklının ikametgahı olan) mersin icra dairelerinde icra takibi başlatılmış bulunmaktayız. Karşı taraf ise yetki ve borca itiraz ederek takibi durmuştur.
Burada ki sorularım;
1- Yetkili icra dairesi neresidir? (Para alacağına dayanarak alacaklının ikametgahında yaptığımız icra dairesinin yetkisine katılıyor musunuz?)
2- İtirazın iptali davamızı nerede açmalıyız? (İcra takibini yaptığımız yer olan Mersin'de mi, Yetkili olduğu iddia edilen İstanbul'da mı?)

(Yetkili mahkemenin tayininde HMK. kurallarının uygulanıp uygulanmayacağı konusu doktrinin de tartışmalı olduğundan karar verememiş bulunmaktayım. Zira;
Prof. Üstündağ’a göre itirazın iptali davası yetki bakımından genel hükümlere tabi olmamalıdır. Alacaklı yetkili icra dairesini belirli ölçüler içinde seçtiğine göre, gerektiğinde mahkemeye gidildiğinde de aynı ölçülere sadık kalmalıdır. Bu nedenle, örneğin takibi borçlunun ikametgahı yeri icra dairesinde başlatan alacaklı; davayı da aynı yerin mahkemesin de açmak zorunda olmalıdır. Aksi halde, takip ile davanın aynı yerde gerçekleştirilmesinde ki faydalar zedelenmiş olacaktır.
Prof. Kuru ise mehaza uygun olarak icra takibinin, takip yeri mahkemesine yetki kazandırmadığı, aksine itirazın iptali davasında yetkili mahkemenin HUMK. m. 9 vd. hükümlerine göre belirleneceğini savunur.
''Prof. Dr. Saim Üstündağ, İcra Hukukunun Esasları, İst. 2000, sh. 132 den alıntıdır''
)