Mesajı Okuyun
Old 06-11-2012, 15:26   #2
yılmazkan

 
Varsayılan

1- Kira sözleşmesi, taahhütname ekleyerek yeniden tahliye emri gönderilmesini talep edebilirsiniz.
2- İcra müdürünün durumdan vazife çıkarması anlamsız. Taahhüdün gönderilip gönderilmediğini incelemek icra müdürünün görevi değildir. Sizin takibiniz kesinleşmiştir. Kararı şikayet edebilirsiniz. Dosya üzerinden karar verilirse tebligat yapmaktan daha hızlı sonuç alırsınız.

Karar sizin.

Yargıtay
12. Hukuk Dairesi

Esas : 2010/33534
Karar : 2011/14465
Tarih : 05.07.2011

*TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE DAYALI TAHLİYE İSTEMLİ TAKİP
*USULSÜZ TAHLİYE EMRİ TEBLİGATI

(2004 s. İİK m. 273)

Özet : Borçlu hakkında tahliye taahhütnamesine dayanarak yapılan tahliye istemli takipte, örnek 14 tahliye emri tebliği üzerine İİK'nun 273. maddesi koşullarında itiraz olmadığından, alacaklının müddetin hitamında icra müdürlüğünden taşınmazın tahliyesini istemesinde yasaya uymayan bir yön yoktur. Tahliye emri tebliği usulsüz olsa bile icra memurunun bu hususta karar verme yetkisi bulunmamaktadır. Tahliye emri tebligatının usulsüzlüğüne yönelik olarak borçlu tarafça ayrıca İcra Mahkemesine müracaat ile tebliğ işlemi iptal edilmediği sürece bu eksiklik mahkemece de re'sen nazara alınamaz.

-YARGITAY İLAMI-

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Borçlu hakkında 15.01.2008 tanzim tarihli tahliye taahhütnamesine dayanarak yapılan tahliye istemli takipte, örnek 14 tahliye emri tebliği üzerine İİK'nun 273. maddesi koşullarında itiraz olmadığından, alacaklının müddetin (tahliye emrindeki müddetin) hitamında icra müdürlüğünden taşınmazın tahliyesini istemesinde yasaya uymayan bir yön yoktur. Tahliye emri tebliği usulsüz olsa bile icra memurunun bu hususta karar verme yetkisi bulunmamaktadır. Tahliye emri tebligatının usulsüzlüğüne yönelik olarak borçlu tarafça ayrıca İcra Mahkemesine müracaat ile tebliğ işlemi iptal edilmediği sürece bu eksiklik mahkemece de re'sen nazara alınamaz. Bu yönde borçlu tarafça herhangi bir iddia ve ispatda bulunmadığına göre İcra Mahkemesince, şikayetin kabulü ile alacaklının taşınmaza yönelik tahliye istemini, “tahliye emrinin borçluya usulsüz olarak tebliğ edilmiş olması nedeniyle geçersiz olduğundan” bahisle reddeden müdürlük işleminin iptaline karar verilmesi gerekirken aksine düşünceyle yazılı şekilde şikayetin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 05.07.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Kaynak:Corpus Arşiv