Mesajı Okuyun
Old 03-11-2012, 15:00   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Davanızın dayandığı maddi olaylar farklı ise derdestlik itirazıyla karşılaşmazsınız.Hatta yargıtayın derdestlikten söz edebilmek için davalı davacı konumunun dahi iki davada da aynı olması gerektiğine ilişkin içtihatları var.

Açılan davaya cevap vermemeniz dava dilekçesini reddettiğiniz anlamına gelir. Ön inceleme duruşmasında verilecek 2 haftalık kesin sürede tanık isimleri dahil tüm delillerinizi mahkemeye sunabileceğinizi düşünüyorum.

Açtığınız davada birleştirme kararı verilmesini isteyebilirsiniz. İlk davanın mahkemesinde birleştirilmesine karar verilebilecektir. (HMK.166) Ayrı dava açmanızda boşanma sebeplerinde haklı iseniz ve müvekkiliniz boşanma iradesinde ise yanlış bir yön görmüyorum.

Derdestlikle ilgili 2 karar aktarıyorum. HMK. değişmiş olabilir ama derdestlik yorumu/hali aynı.

2.Hukuk Dairesi
Esas: 2007/1399
Karar: 2007/14831
Karar Tarihi: 02.11.2007Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: Derdest davadan söz edilebilmesi için her iki davanın tarafları, konusu ve dayanılan maddi vakıaların aynı olması zorunludur. Şişli 1. Aile Mahkemesi'nin Esas 2004/347, Karar 2004/699 Karar sayılı 12.05.2004 tarihli kararında Türk Medeni Kanunu'nun 166/3 maddesi gereğince tarafların boşanmalarına karar verilmiş ise de karar temyiz edildiğinden dava henüz sonuçlanmamıştır. Her iki davanın tarafları aynı olmakla beraber konuları ve dayanılan maddi vakıaları farklıdır. Bu sebeple derdest davadan bahsedilemez. Davalının derdestlik itirazının reddedilmesi ve işin esasının incelenmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Hükmün yazılı gerekçelerle BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02.11.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.

2.Hukuk Dairesi
Esas: 2008/14655
Karar: 2008/13513
Karar Tarihi: 16.10.2008

Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Davalı tarafından Alaçam Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesinde açılan, derdestliğe esas alınan boşanma davası ile bu davanın, dava sebebi ve tarafların davadaki sıfatlarının farklı olduğu, bu sebeple derdestlik koşullarının oluşmadığı nazara alınarak derdestlik itirazının reddi ile işin esasının incelenmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.

Sonuç: Temyiz edilen kararın gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 16.10.2008

Saygılarımla,