Mesajı Okuyun
Old 02-11-2012, 22:49   #1
hukukkuşu

 
Varsayılan BK Genel İşlem Şartları - Haksız Şart

Değerli meslektaşlarım;
Müvekkil ile bir inşaat şirketi arasında 2 yıl önce gayrimenkul yapım sözleşmesi imzalanıyor.Gayrimenkul, 100'den fazla konutlu bir site projesi.Tek tip bir sözleşme var, her bir müşteri için aynı standart sözleşme yapılıyor.
Evlerin teslim tarihi Kasım 2012.Müvekkil 2 yıl boyunca tüm taksit ödemelerini eksiksiz yapıyor. Ancak henüz inşaatın kabası dahi tamamlanmış değil, örnek dairenin bile içi yapılmaya başlanmamış.
Sözleşmede fesih ile ilgili bir hüküm var.Buna göre teslim tarihinden itibaren(mücbir sebep hariç) 1 yıl içerisinde müşteri sözleşmeyi herhangi bir nedenle feshedemez.Teslimin gecikmesi durumunda şirket müşteriye kira bedeli ödeyecek ama müşterinin daha 1 yıl ödemesi var ve kira bedelini bu 1 yıllık ödemelerin son 2 ay taksidinden kesecekler.Kasım ayında da yüklü bir ödeme olduğundan müvekkil sözleşmeyi feshetmek, ödediği bedelin iadesini istiyor.
Ben Tüketici mahkemesinde haksız şart hükümlerine dayanarak ve teslimin gerçekleşmemesi karşısında tespitte yaptırarak fesih yoluna gitmeyi düşünüyorum.Bu arada 1 yıllık fesih yasağı için genel işlem şartları yoluyla(bk m 20vd) hükmün iptalini talep edeceğim.
Sizlerin bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum ve sizce gidebileceğim başka bir yol var mıdır?Teşekkürler..