Mesajı Okuyun
Old 02-11-2012, 22:48   #1
nihilist

 
Varsayılan 3. Kişinin Maliki Olduğu Taşınmaz Üzerine İpotek Konulması

üstatlarım herkese merhaba,

nasıl bir yol izleyeceğimi bilmediğim için sizlere danışmak istediğim bir husus var.

önce olayı anlatayım:

geçerli bir satış ile bir taşınmaz satın alınıyor ve tapusu dahi çıkartılıyor. bir şekilde sehven tescili yapılmıyor ve satılan bu taşınmaz tapu kütüğünde ilk maliki üzerinde yani taşınmazı satan kişi üzerinde kalıyor.

daha sonra, bu satıştan 6 sene sonra, taşınmazsı satan kişi sattığı ama tapu kütüğünde tescili kendi üzerinde olan taşınmaz üzerine bir borcu sebebi ile ipotek koyduruyor.

borcunu ödemediği için ipotekli taşınmazın paraya çevrilmesi için icra işlemleri başlıyor ve bu noktada taşınmazı satan alan son sahibi olayları öğreniyor.

bu noktada ne yapılabilir?

- tapu senedi ile icra dairesine başvurup, taşınmaz bize ait ipoteği kaldırın denebilir, kaldırmaz ise icra huk. mah. de şikayet davası açılabilir. (bu olayı ben geçen ay ilamsız icrada haczedilen 3. kişinin taşınmazı üzerindeki haciz kaydını kaldırmak için izlemiştim)

- ipoteğin fekki davası açılabilir. taşınmaz 3. kişi üzerine, onayı yok ipotek için şekil noksanlığı sebebi ile kaldırın denebilir.

-asliye hukuk mahkemesinde tespit ve tescil davası açılabilir. daha sonra ipoteğin fekki davası açılabilir.

-tescil işlemini yapmayan tapu müd. bu sebeple idari bir dava açılabilir.

benim aklıma gelenler bunlar. çok tecrübesizim bu konuda. başından bu tip bir iş geçen, elinde örnek kararı olan vs. üstatlarımın yardımları benim için şu anda çok kıymetli.

zamanınız ilgi ve alakanız için şimdiden çok teşekkür ederim.