Mesajı Okuyun
Old 31-10-2012, 16:18   #4
özfn_34

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan isabedil
Arkadaşlar,
Müvekkil bir belediyedenin park-bahçe işlerini ihale yolu ile(belediyece hizmet satın alma yöntemiyle)yapıyor.İşçiler tamamen belediyenin işçileri ve bu ihaleler her yıl yapılarak, değişik zamanlarda değişik firmalar bu işleri yapıyor.Her firma kendi döneminde aynı işçileri çalıştırıyor.
Sorum şu____:Bir işçi işten çıkarıldı.Ve belediye ile birlikte bize işçi alacakları(İhbar, kıdem,fazla çalışma..vs)için dava açtı.Dava işçi lehine sonuçlandı.Müteselsilen Belediye ile birlikte bizim sorumluluğumuza hükmedildi.Ve belediye yaklaşık 30.000.TL'yi ödedi.
Şimdi ise bize rücu davası açtı.Belediye böyle bir rücu davası açabilir mi?Bu konuda ictihat da gönderirseniz sevinirim...

Bu tür iş davalarında belediye asıl işveren, ihale yoluyla işi alan firma yani müvekkiliniz ise alt işveren olarak işçi alacaklarından sorumludur. Firma (müvekkiliniz) ile belediye arasında imzalanan sözleşmede kuvvetle muhtemel işçinin iş davalarından doğacak alacaklarından müvekkilinizin sorumlu olduğuna dair bir madde vardır. Belediye de rücu davası açarken sözleşme hükümlerine dayanarak dava açmıştır. Uygulamada bu tür davalar mevcut olup, Belediyenin böyle bir rücu davası açması mümkündür.

Burada tek dikkat etmeniz gereken, Belediyenin ödediği tüm bedel için mi yoksa müvekkilinizin sorumlu olduğu süreye isabet eden tutarı mı talep ettiği noktasıdır. Eğer işçinin açmış olduğu davada, sizin müvekkilinizle imzalanan sözleşme süresine denk gelen kısmı aşan talepleri varsa -ki muhtemelen böyledir- ve Belediye diğer firmaların ödemesi gereken tutarları ödemesine rağmen sadece müvekkilinize rücu ettiyse, sözleşme süresini aşan talepler yönünden davanın reddi gerektiği yönünde savunma yapmanız yararınıza olacaktır.

Saygılarımla.