Mesajı Okuyun
Old 30-10-2012, 15:35   #1
Av.MFD

 
Soru Evlatlık olduğunu öğrenen şahıs lehine, öz baba ve öz anne aleyhine maddi-manevi tazminat istemi?

Değerli Meslektaşlarım..

Müvekkil, 3-4 yaşlarında iken İstanbul'dan Öz Babaanne(Hala olarak bilinmekte)(aile büyüğü olması sebebiylen) tarafından Öz Baba (Hala oğlu olarak bilinmekte) ve Öz anne (Yenge) onayı ile evlatlarının hiç olmaması nedeniyle (bilinen sebep) İzmir'e Üvey Baba (Dayı) ve Üvey Anne'ye (Yenge) evlatlık olarak veriliyor.(evlatlık sözleşmesinin varlığı-yokluğu bilinmiyor)

Müvekkil, tüm müşterek akrabalarının, mahallede ki arkadaşlarının ve eşinin dahî evlatlık olduğunu bilmesine rağmen ancak 2012 başlarında bu durumu bir akrabasının ağzından kaçırmasıyla öğreniyor ve büyük bir hayal kırıklığı ile ruhsal bunalımlara maruz kalıyor.

Bu arada, Üvey anne (Dayı) 1996 yılında vefat ederken, Üvey anne (Yenge) ise 2007 yılında vefat ediyor.

Müvekkilin nüfus kaydında, doğum yeri İstanbul ve doğum tarihi 79 yılında olduğunun akrabalar tarafından teyidine rağmen nüfus kaydı doğum yeri İzmir ve doğum tarihi ise 78 yılı olarak yazmaktadır. Ve soyisim, anne-baba isimleri ve kütük ise Üvey anne-baba adı üzerinden yazılmıştır.

Ayrıca, evlatlık veren öz anne ve babanın durumları gayet iyi iken(Tarabya'da yalı vs.) , evlatlık verilen aile ise yıllarca çay ocağı işleterek geçimlerini kıt-kanaat sağlamışlardır.

Evlatlık veren aile, müvekkil evlatlığı yıllarca arayıp sormadığı gibi, telefonlar ile ulaşıldığında 'biz seni öldü biliyorduk yav' vs. gibi tahkir ve tazyif edici sözler ile müvekkili aşağılamışlardır. Müvekkil nüfus tashihinin yapılarak miras taleplerinden yoksun kalmama-öz kızkardeş ile manevi bütünlük sağlama ve maddi-manevi tazminat isteminde bulunmaktadır.

Şu hususlarda görüşlerinizi rica edeceğim;

1- Müvekkil evlatlık ile evlatlık alan arasında akdedildiğini düşündüğüm (aksi resmi evrakta sahtecilik olacaktır, nüfus cüzdanının düz. sebebi ile) evlatlık sözleşmesine nasıl ulaşabilirim? (İstanbul yahut İzmir Aile Bakanlığı'na bağlı İl Hizmetler Müdürlüğü'nden mi sordurmalıyız acaba? )

2- Müvekkilin asıl ailesinden şefkat ve destek görmemesi nedenli uğradığı psikolojik yıkıntı,elem ve keder sebebiyle manevi tazminat talebinde bulunabilirim diye düşünüyorum, maddi tazminat talebi konusunda düşünceleriniz nelerdir?

3- Öz anne ve babanın nüfusuna geçmek adına Nüfus Tashihi davası açmayı düşünüyorum, bu doğrultuda tavsiyeleriniz nelerdir? (kan hısımlığının sübut etmesi ile doğal mirasçı konumunda olacağının bilinmesi ile müvekkilin öz kızkardeşi ile manevi bütünlüğünü sağlamak istemesi)

Cevaplarınız ile resen tespit ve teşhisleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim..

Saygılar..